България придобива системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за многофункционалните патрулни кораби за ВМС

МО
share

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и представителят на корабостроителната компания „FR.Lürssen Werft GmbH & Co. KG“ (от 01.10.2021 г. NVL - Naval Vessels Lurssen) Дирк Малговски  подписаха днес, 15 август, допълнително споразумение за реализацията на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници“ към проекта за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Церемонията се състоя в присъствието на посланика на ФРГ у нас Н. Пр. Ирене Планк, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Аделина Николова, заместник-командир на ВМС флотилен адмирал Ваньо Мусински и директора по продажбите на корабостроителната компания NVL Беро Бринкман.

Министър Запрянов благодари на компанията за отличната работа по изграждането на корабите до  момента. „Постигнатото досега ми дава основание да съм уверен, че и анексът, който подписваме, ще бъде изпълнен в срок и ще постигнем желаните параметри по способностите на корабите“, каза министър Запрянов.

„Високо ценя нашето сътрудничество и с нетърпение очаквам да видим корабите построени“, отбеляза Н. Пр. посланик Ирене Планк.

 „Гордея се, че моята фирма е партньор на българските Военноморски сили. С тези многофункционални модулни патрулни кораби започва една нова ера за ВМС, те са много модерно съвременно средство, което може да защитава българската територия“, подчерта Дирк Малговски, съобщават от пресцентъра на военното ни министерство.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов: През 2025 г.очакваме многофункционалните патрулни кораби: "Храбри" и "Смели"

Подписването на допълнителното споразумение към основния договор с NVL ще позволи интегрирането на системите за електронна война и  радиотехническо въоръжение да стане по време на строежа на корабите. Целта е двата многофункционални модулни патрулни кораба да бъдат снабдени със системите за осигуряване на защитата им още в началото на тяхната експлоатация от Военноморските сили. Предвижда се първият многофункционален модулен патрулен кораб да бъде доставен на ВМС в  края на 2025 г., а вторият, напълно оборудван кораб - две години по-късно, в началото на  2027 г.

Проектът е одобрен от Народното събрание на 26 юли 2024 г. и е на стойност 194 331 270 лв. с ДДС. Финансовите средства ще бъдат разходвани по график от 2024 г. до 2028 г. и ще бъдат осигурявани в рамките на предвидения бюджет за отбрана за съответната година.

С това оборудване ще се усъвършенстват способностите за водене на бойни действия в морските пространства с надводен и въздушен противник, включително за отразяване на атаките на дронове. Чрез активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване ще се придобият и способности за наблюдение на морските пространства и контрол на корабоплаването, включително за  откриване на подводници на по-големи дистанции и тяхното следене.

С придобиването на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници ще  се осигури пълна оперативна съвместимост на новите кораби и ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат за защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България.

Задълбочаването на двустранното сътрудничество в областта на отбраната бе обсъдено на последвалата среща между Н. Пр. Ирене Планк и политическото и военното ръководство на Министерството в лицето на министър Запрянов, заместник-министър Николова и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Посланик Планк бе запозната с приетия от Народното събрание проект за инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“ за закупуването една германска ПВО система „IRIS-T“ по условията на инициативата „Щит на европейското небе“ .

Водещи новини

Още новини