След четири часа дебати: Парламентът прие забрана на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училищата

Булфото
share

Народното събрание прие забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание на промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на "Възраждане". Дебатите продължиха около четири часа.

"Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание. Текстът подкрепиха 135 депутати, "против" бяха 57, а осем се въздържаха.

Традиционните религии у нас не подкрепят подобен тип пропаганда. В нашите училища няма място за такъв тип образование. Това няма нищо общо с толерантността към различните. Който има различна сексуална ориентация, има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго, децата трябва да бъдат оставени да се развиват по Божиите правила. Трябва да възпитаваме деца си по промисъла, че полът е бинарен, както е замисълът на нашия Творец, посочи в началото на дебатите зам.-председателят на ПГ на ДПС.

С тези доводи ПГ на ДПС ще подкрепи предложения законопроект, съобщи Цонев.

Според депутата от ГЕРБ – СДС Тервел Георгиев законопроектът не трябва да бъде подкрепян.

На първо място следва да се изясни значението на понятието пропаганда в тълкования речника, а то е - разпространяване на идеи и знания с цел да се привлекат симпатизанти към тези идеи и знания. Т.е. на първо място трябва да имаме идеи. Не може да бъде пропагандирана сексуална ориентация, това е все едно да бъде пропагандирана расова или народностна принадлежност. Може обаче да се популяризира идеята за толерантност или нетолерантност към сексуалната ориентация. Самият факт, че подобен законопроект е внесен в държава член на Европейския съюз, показва, че проблем с тази толерантност или нетолерантност съществува, заяви Георгиев, като отбеляза, че подобен законопроект е приет в Путинова Русия.

По думите на депутата от "Има такъв народ" Силви Кирилов полът се определя генетично, социално и психологически. Има осем интерсексуални състояния и те са обект на медицината, каза той.

Християнският свят бил съблазнен, главният прокурор е император, а съдебната реформа – през крив макарон (и още…)

Това е един от хубавите законопроекти, защото ние сме се докарали дотам да се фокусираме върху личните нападки, а пропускаме разломите както в нашето общество, така и в света. А светът днес е разделен на две - от едната страна са хората, които бранят традиционните ценности, а от другата са хората, които ги рушат. Аз вярвам в християнските ценности, консерватизма и патриотизма, посочи депутатът от ГЕРБ – СДС Петър Николов.

Навсякъде по света има пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация и тя е изключително агресивна. Тя се прави навсякъде, където искат да се каже, че не е нормално да си хетеросексуален, нормалното е да си различен. Тази пропаганда се прави всеки ден в целия западен свят. Този дебат се води всеки ден навсякъде по света. Не е вярно, че няма такова нещо. Тази пропаганда може да присъства, но тя не е легитимна, ако е насочена агресивно към малолетни. По този начин децата могат да направят тежки житейски избори, заради които да съжаляват през целия си живот, подчерта Николов.

Чухме, че такъв законопроект има в Путинова Русия, но аз твърдя, че тези които сменят знамето на страната си и на Европейския съюз с шареното знаме на нетрадиционната сексуална ориентация, са истинският враг на Европа, те ерозират Европа.

Полът е генетически детерминиран, всичко останало е въпрос на трактовки, коментира депутатът от "Има аткъв народ" Андрей Чорбанов.

От години повтарям следните две изречения: "Не пипайте децата! Долу ръцете от българските деца!", каза депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Всичко започна през 2017 г. с опита на ГЕРБ да внесат ратификацията на Истанбулската конвенция. Гордея се, че БСП спря тогава тази ратификация и възможността Истанбулската конвенция да стане част от българското законодателство. Видя се, че сме прави, защото по-късно тя беше обявена от Конституционния съд за противоконституционна, заяви Нинова.

Нинова коментира "боксовия мач с нещото, родено мъж, преродено в жена": Смазаха ме от бой! Не ми пука!

Убедени сме, че освен мъж и жена, не може да има друго определение на пола на база на това не какъв си роден, а от това каква социална роля си избираш в обществото. За тези 7 г. се стигна до 48 разнообразни форми на пол. Считам, че това е извращение. "Джендър идеологията" се проповядва от много силни, много богати хора. Предупреждавах, че тя пълзи и рано или късно ще превземе българските училища, за да се стигне до Евровизия, Олимпиадата и това, което виждаме в съвременния свят, посочи социалистката.

По думите ѝ по време на борбата ѝ с "джендър идеологията" се е сблъсквала с фрапиращи случаи. Според Нинова в училища в Испания, САЩ, Великобритания момчета насила са обличани в поли от родителите си, "за да свикват". Тя разказа и за случай, в който в гимназия у нас, останала неназована, се разпространяват материали, в които се дава подробна информация за сексуалните отношения между лесбийки, като в материалите фигурирали термини като "фингъринг", "трибадизъм" и "фистинг", което според нея има за цел да популяризира нетрадиционните сексуални отношения сред подрастващите.

Гласувайте за българските и за всички деца с мисълта за собствените си такива. Нека да подкрепим този проектозакон. Това ще бъде една голяма крачка напред, призова Корнелия Нинова.

Социолог: Руска пропаганда и християнски фундаменталисти доведоха до истерията “джендър”

След нея на трибуната излезе депутатът от ГЕРБ – СДС Георг Георгиев. Той поиска повече подробности за случаите в чужди държави, където по думите на депутатката от левицата момчета са принуждавани да се обличат в женски дрехи, като отбеляза, че това разяснение е важно, тъй като там има и български общности. Георгиев призова Корнелия Нинова и да каже кое е българското училище, в което се разпространяват споменатите от нея материали за сексуални отношения между лесбийки.

Г-н Георгиев, вие наскоро станахте баща – как се записахте в акта за раждане, като родител 1, родител 2 или като баща, каза в отговор Нинова.

Тя се закани да качи в социалните мрежи споменатите от нея материали, съдържащи термините "фингъринг", "трибадизъм" и "фистинг".

Този текст е много закъснял. В книжарниците в България вече се продава учебник със заглавие "Моето сексуално образование за деца" до 6 г., заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Така се започва. Имаме много голям проблем. Как си представяте сексуално образование за деца в детската градина? Аз лично не си го представям. Но в страните, които имаме за напреднали, това е факт. Това нещо трябва да бъде спряно, трябва да решим проблема в зародиш, за да не може никога по никакъв начин някой да се опита да направи с децата ни това, което правят другите държави. Това е античовешка идеология, на която ще сложим кръст в зародиш, ще я погребем, добави Костадинов.

Това е абсолютен абсурд. Текстовете не са прецизирани, те ще произведат правен хаос и няма да доведат до никакъв резултат. Става дума за хомофобия. Този законопроект има аналог в Руската федерация. Той става основание за съвсем други процеси в руското общество, каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков, след като стана в залата изненадващо беше прието законопроектът да бъде гласуван днес и на второ четене.

Текстовете нямат нищо общо с хомофобия. Няма никаква хомофобия да не разрешаваме това да е пропагандира сред децата, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Когато слушам Божанков, за пореден път се убеждавам защо някои хора у нас съжаляват, че вече няма казарма. Даваш му факти, той ти говори за хомофобия. Пазим си децата, Божанков, това правим, всичко останало е твоя пропаганда, която ползваш за изборите. Това, че си получил от нашите шут отзад, не значи, че си направил крачка напред, посочи депутатът от БСП Иван Ченчев.

Да питам БСП - къде са техните деца? В САЩ. Пазят им половата неприкосновеност точно в САЩ и във Великобритания. Там ги пазят да не посегне някой на тях. Позорно е да се случва това с предизборни цели, подчерта Явор Божанков.

Не искам да намесваме децата си в политическите спорове, но най-малко го очаквах от Вас, г-н Божанков, предвид това, което се случва с вашето дете, каза в отговор Корнелия Нинова от БСП.

 

Водещи новини

Още новини