Министър Запрянов за взривовете край Елин Пелин: Приведен е в готовност модулът за инженерно разузнаване

Булфото
share

Разпоредил съм и е приведен в готовност модулът за инженерно разузнаване, инженерно-сапьорните ни модули и екипировката за борба с импровизирани взривни устройства, съобщи пред журналисти в парламента служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по повод взривовете в складовата база край Елин Пелин. В момента, в който стане възможно влизането в складовия район, първо ще трябва да влязат специализираните екипи на МВР и нашите сапьори, за да проверят дали е безопасно от разхвърляни пиротехнически изделия, които биха увредили спасителите, след което ще влязат МВР и нашите модули за ликвидиране на последствията от промишлени аварии, обясни Запрянов.

Цялата операция, по думите му, се координира от МВР. Поддържаме оперативна координация с МВР, готови сме, ако има нужда, да бъдат привлечени и други способности на армията, но този инцидент изисква специализирани екипи и модули, добави той. В Мусачево е модулът за борба с ядрени инциденти, на други места са други модули, какъвто е инженерният модул, специализиран в унищожаване на взривни устройства. Когато се наложи да се влезе в района, да се влезе с подготвени хора, коментира военният министър.

НА ЖИВО: Всичко важно за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин

Той уточни също, че цялата операция по пожарогасенето се ръководи от МВР, тъй като това е един много професионален процес, в който трябва да се прецени къде да се подава вода и до кой момент. След като пожарната защита прецени, че не е необходимо да се подава повече вода, тази вечер двата вертолета ще се приберат в Крумово, ще бъдат технически проверени, подготвени, сутринта ще се върнат отново в София и ще са готови да се включат при нужда в гасене, съобщи Атанас Запрянов. Министърът припомни, че още снощи, след като е получил информация за инцидента, Българската армия се е включи в овладяването на ситуацията.

Сигналът за пожара в складовете за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин беше подаден вчера около 18:30 часа. Пострадаха тежко двама души - баща и дъщеря. Тази сутрин министърът на вътрешните работи съобщи, че мъжът е починал. Лекарите от „Пирогов“ се борят за живота на 20-годишното момиче. Има засилено полицесйко присъствие в района, пожарни и военна техника. 

Водещи новини

Още новини