Доц. Стойчев: По-добре да ходим на избори, отколкото да имаме безпринципни мнозинства

БНТ
share

 Инатът на Джо Байдън продължи прекалено много, въпреки натискът. Американската машина е добре смазана обаче, знаеше се, че ще има резултат от този натиск. Не знаем кой ще е новият кандидат за президент на Демократическата партия. Интригата за 5-и ноември все повече се заплита. Това заяви социологът Юрий Асланов пред БНТ.

Политологът доц. Стойчо Стойчев допълни, че стрелбата срещу Доналд Тръмп катализира този процес.

„Не всички държавници бяха адекватни в ситуацията с пожарите. Някои се държаха нелепо – опитваха се да политиканстват. Тези пожари ще стихнат, важно е как ще се справи властта с последиците от тях за хората, и дали има държавата потенциал да го направи. Ако имаше редовно правителство, то би действало по-адекватно. Почти сигурно е, че вървим към поредните предсрочни избори”, допълни Асланов.

Според Стойчев искането на оставки на служебни министри винаги е било голяма екзотика: „В условията на служебен кабинет всички партии са в опозиция. Ясно е, че който назначава, той оттегля. Назначенията се правят от президента Румен Радев – той може да иска оставки, да сменя министри.”

За шансовете за кабинет с третия мандат, Асланов подчерта: „Няма нищо невъзможно. ПП-ДБ разглеждат политическата криза като нещо нестандартно – оказва се, че пречка за тези момчета и момичета пречка се оказа Конституцията. Ясно е какво очакват хората от нашето политическо лидерство – промяна в поведението на партиите и в правенето на политика, но такова нещо не им се предлага, затова хората отговарят с апатия и дистанциране. Има два варианта за изход за неизбежните предстоящи избори – или лидерите да осъзнаят отговорността си и да направят това, което очакват хората, или обществото, понеже му омръзна тази абсурдност, да отговори с гражданска инициатива и вкупом да иде да гласува."

Нидал Алгафари: Алогизмът и шизофренното поведение на нашите политици изискват психотерапия

По думите на Асланов третият мандат трябва да отиде при „Има такъв народ”, защото те са най-лоялни към президента: „Ако отиде при всяка друга формация, поведението на тази формация не може да се прогнозира.”

„При друга избирателна активност парламентарните групи щяха да са по-малко на брой, но по-големи. Няма нужда вече от разказ, защото стана ясно, че сме в патова ситуация и ще ходим на избори, докато някой не надделее. Изборите са добрият вариант, лошият е някой да узурпира властта. Нека спрем да бистрим защо партиите не са се договори за мнозинства – по-добре да ходим на избори, отколкото да имаме безпринципни мнозинства.”, допълни още Стойчев.

Водещи новини

Още новини