Калин Стоянов обобщи ситуацията с пожарите в страната и обяви: Има щети, но няма жертви и пострадали

Facebook
share

В резултат на всички усилия на служителите на терен ситуацията започва да се подобрява. На терен работиха изключително много екипи на терен. Към момента няма опасност за населените места. Нямаме жертви и пострадали. Ситуацията се нормализира. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването „Още от деня“ по БНТ от тежко засегнатото от пожарите село Воден.

„За съжаление в днешния ден две момчета от пожарната пострадаха леко. Оказана им бе лекарска помощ и по тяхно желание, се върнаха да гасят“, съобщи той.

„Имаме щети, но нямаме жертви и пострадали, което е приоритет за нас. На първо място за нас е животът, а след това имуществото. Служители с дългогодишен стаж опитаха ситуацията така: „Такова нещо не сме виждали“. Наистина тежка ситуация, но започваме да я овладяваме“, обобщи министърът.

Испания ни изпраща два самолета в помощ срещу пожарите

„Може и да е имало слабости, тепърва ще правим анализи, но в началото, когато пламъците обхващат село Воден, имаше много хора, които отказваха да напуснат своите домове и бяха изведени принудително“, изтъкна Стоянов.

„Системата BG-ALERT е една от мерките, която може да се използва при бедствие. Както стана ясно тук на място няма покритие на мобилните оператори и нямаше ток. Дори всичко да беше наред и системата да бе сработила, имаше много хора, които отказваха да напуснат домовете си“, каза вътрешният министър и допълни: „Сигурен съм, че системата ще сработи в бъдеще“.

По думите на министър Стоянов ГД Пожарна безопасност и защита на населението към момента разполага с 800 противопожарни автомобила, от които 70% са закупени през последните 7-8 години. Има много обществени поръчки и тази техника ще бъде осигурена.

„За последното денонощия служителите на пожарна безопасност са получили над 300 сигнали. Няма как само на база прогнозата, че предстоят големи горещини, техниката да стои у нас, докато някъде другаде имат нужда от нея. Техниката е поискана навреме“, разкри той.

Министър Калин Стоянов заяви, че ситуацията в Беклемето е тежка, но ще бъдат прегрупирани сили и ситуацията ще бъде овладяна. Всеки доброволец е добре дошъл. Призовавам всички доброволци да следват инструктажите на пожарна безопасност и да се групират.

Той изказа искрена благодарност на хората на терен, с които заедно успяват да овладеят огнената стихия. Тепърва ще се прави анализ на нуждите за техника за борба с пожарите, като самолети и хеликоптери. В тази връзка има нужда от преоборудване по множество направления.

Водещи новини

Още новини