ИТН и БСП са фаворити за третия мандат?

bgonair
share

От "Продължаваме промяната-Демократична България" ще върнат мандата неизпълнен на президента. Причината е, че не намериха подкрепа за седемте предложения за антикорупционни промени. 

"Ако има нещо положително, все пак партиите започнаха да си говорят. Още от първия момент Борисов беше категоричен, че ако не стане с първия мандат, няма да подкрепят никакви други форми на управление. Макар че ПП-ДБ не предлагат управление, а едно задължително мнозинство, което да не излъчва правителство. Което е проблематично в случая, защото такива плаващи мнозинства без ясна цел, без правителство, не се получават нещата. Те избраха един по-елегантен начин, в който да влязат в предизборна кампания", заяви политологът Теодор Славев в "България сутрин".

Балабанов, ИТН: Може би вчерашните срещи бяха добра основа за разговори, ако се стигне до трети мандат

Съставянето на правителство се оказва трудна задача

Според психолога доц. Николай Димитров ПП-ДБ целят да покажат, че имат волята да съставят правителство, а другите са тези, които не искат нещата да се случат. 

"Беше очаквано, че няма да получат подкрепа, защото това е преповтаряне на един хитър ход на Борисов - да изкара другите виновни и да излезе чист от ситуацията. Не си дават сметка, че неговият харизматичен потенциал е различен от този на когото и да било от ПП-ДБ. Има един похват в организационната и социалната психология: "врата в лицето" - ти предлагаш нещо, което е очевидно, че няма да е прието. Тези пазарлъци, които правят, приличат точно на тези на хората със зависимости. Далеч съм от мисълта, че ПП-ДБ са очаквали нещо от този формат на НС", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите в управлението

По думите на Славев най-добре би било законодателните предложения да идват от изпълнителната власт.

"България е едно от изключенията в Европейския съюз. При нас по-голямата част се пишат в парламента. Това е проблематично. Борисов естествено, че е в най-комфортната си роля. В момента виждаме пълна криза на управлението. Не можем да обвиняваме партиите, че търсят формули за управление. В момента не мисля, че Борисов има харизматичен потенциал, защото иначе кабинет щеше да има", посочи политологът.

Казусът с третия мандат

Доц. Димитров е на мнение, че ако президентът търси някаква символика във връчването на мандата, е много вероятно да го даде на "Има такъв народ".

"Ако в предишните ситуации се опитвахме да разчитаме посланията на Радев през това на кого ще даде третия мандат, в тази ситуация няма значение на кого ще го даде. БСП без Нинова е различно БСП и може да се опита да им го даде, за да им покаже, че ги подкрепя и без Нинова. ИТН като че ли се държат най-малко радикално и най-дружелюбно. Виждаме силен катарзис при "Възраждане", но в случая те самите си дават сметка, че са в предизборна кампания. В момента виждаме едно позитивно говорене от всички и роли, които всички са взели на добрите хора", коментира психологът.

Според Теодор Славев проблемът с ИТН е, че на първите консултации повдигат въпроса за президентска република, затова по-скоро президентът ще даде на БСП мандата, като реакция на новия променен модус и отношение към него, а основното, от което ще се води, ще са консултациите.

Доц. Николай Димитров смята, че не е изключено да се появи нов политически субект, но такъв на президента няма как да бъде направен до следващите избори.

Водещи новини

Още новини