Новаков с призив към останалите български евродепутати: Да не пренасяме разделението от родното НС тук в ЕП

Novini.bg
share

Кандидатирах се за координатор в Комисията по регионално развитие, която е една от ключовите за България, защото разпределя 1/3 от бюджета на Европейския съюз. Важно е за нашата страна в тази комисия да имаме силни позиции. Тази вечер би трябвало да има резултат от изборите, на които се явявам. Другото, с което продължавам, е тема транспорт. Ключовият ми приоритет ще е Пакет "Мобилност", който трябва да бъде приключен до края на годината. Новото за мен ще бъде Комисията по отбрана, където се надявам да получа място. Нашата страна трябва да получи достатъчно финасиране и ресурс, за да обезпечи своята сигурност. Това са посоките, в които работя. Ново е и Комисията по културата. 

Това заяви пред репортер на Novini.bg в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. 

"Ще осъществявам контакти със силните на деня тук в Европарламента. Радвам се, че г-жа Мецола, която е приятел на България, беше избрана за председател на ЕП с изключително мнозинство. Радвам се, че и българи бяха избрани на ключови позиции. Ще подкрепя всеки един българин, за да имаме силни позиции в ЕП. Надявам се българската делегация в Страсбург да продължи да се събира всеки вторник. Каквото и да ни разделя в България, ЕП не е територия, на която можем да си позволим да се държим така. Когато говорим и имаме диалог, има шанс да прокараме важни решения за България. Такъв пример беше регламентът за розовото масло. Вярвам, че колегите няма да пренесат разделението от българския парламент тук", призова той. 

Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за квестор на Европейския парламент

"В момента България се превърна в тема табу в ЕП. От неудобство колегите вече не повдигат въпроса какво се случва в България. Позициите ни са разклатени, защото няма стабилно правителство, с което да бъдат водени преговори, както за Шенген, така и за еврозоната. Надявам се на мъдрост. Призвите на г-н Борисов са точно в тази посока. Това противопоставяне вреди на България. Еврокомисарят, който ще бъде излъчен от България, ще има изключително важна роля, защото първо ще трябва да възстанови това реноме на държавата, което беше поразклатено. Второ ще трябва да се пребори за възможно по-съществен ресор в Европейската комисия. Вярвам, че имаме шанс да получим комисар по отбраната, защото той трябва да дойде от източния фланг на Европа - България, Румъния, Полша, Гърция. Трябва да се представим много добре в ЕП", заключи Андрей Новаков. 

Водещи новини

Още новини