КЗК образува открито производство срещу СO заради проекта за Мемориала пред НДК

Булфото (архив)
share

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува открито производство срещу Столичната община по подадена жалба от студио "Гебуплан", което е победителят в архитектурния конкурс за проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК. Решението на КЗК е публикувано днес на интернет страницата й.  

Жалбата на "Гебуплан" ЕООД е срещу Решение № D34703074/01.07.24 на СО за изработка на работен инвестиционен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г., с което беше спрян конкурсът.

На 2 юли кметът Васил Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК и посочи, че ще се състои нов конкурс. "Преди местните избори е започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество", каза тогава Терзиев. 

Васил Терзиев оттегли заповедта си за Войнишкия паметник до НДК

Няколко дни по-късно той обяви, че със свое решение отменя заповедта си за прекратяване на конкурса, потвърдиха в отговор на запитване на БТА от Столичната община.

Кметът Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия на 9 юли, когато се състоя заседание на Комисията по култура, наука и културно многообразие към СОС. След като доста мислих по въпроса и си говорих с различни заинтересовани страни, реших да си оттегля заповедта, каза столичният кмет пред комисията. 

В конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио "Гебуплан" ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова е бил достатъчно близко до заданието, за да покрие минимума от точки. Второ и трето място не са присъдени, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса, съобщават от направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

Водещи новини

Още новини