ПП-ДБ търсят антикорупционно мнозинство в парламента; изчезналата Атлантида; извънземни в пустинята; и Свещения Граал

  • 16 юли 2024 17:31

  • 531
  • 0
ПП-ДБ търсят антикорупционно мнозинство в парламента; изчезналата Атлантида; извънземни в пустинята; и Свещения Граал
© Novini.bg

Ако не сте разбрали, ПП-ДБ се опитват да намерят антикорупционно мнозинство в парламента…

Ще ви изчакам да спрете да се смеете, преди да продължим. 

Добре. Така…

Чудесна е инициативата за реформа в гробището, но е още по-интересна частта, в която ни казват, че очакват помощ отвътре. Сладко е. 

Ако оставим шегата настрана, ще трябва да приемем грозната истина, че пак си отиваме на избори есента. 

Да очакваш от паразитите в парламента, че ще ти помогнат да им развалиш рахатлъка е утопия. Ясно ни е, че ПП-ДБ го правят с цел да лъснат защитниците на корупцията.

Логиката е много проста – показваш антикорупционната карта, вдигаш я високо – и който я подкрепи, е от нормалните; който я наплюе – корупционер е самият той. 

Поне такава е добрата идея на ПП-ДД. Но има реален шанс да не сработи, защото за целта ни трябват хора, различни от абсолютно глухи слепци. Няма смисъл да правиш театър пред глухи слепци, нали?

Едни определени сили в парламента си имат собствени медии и собствени журналисти,

на които не им трябват такива подробности, като истината, да им развалят хубавата история. Те са захапали наратива, че ПП-ДБ са злодеите във филма и повтарят едно и също. Не използват факти или доказателства, а просто си намилат общи приказки, че я съсипàха тая държава, бе ей!...

Подробностите за повишеното събиране на глоби от некоректни фирми за почистване в общината – не съществува; забранено им е (или не искат) да пишат за него, но виж… колчетата по „Патриарха“…!

Увеличените пенсии и заплати на учители и лекари – не. Снимки на пудел с пачки – първа писта. И каквото му кажеш, то върти-суче и пак за пачки и пудели говори, като развалена плоча и се хили тъпо, със самочувствие, че е много хитро. Ако продължи дискусията по-дълго, и за парапетите ще се сети да ти каже. Конкретни неща – не. 

Докато ти му показваш конкретни седем точки, то вика: „нищо конкретно не предлагат тия; пак ще крадат; и пак пудели и кеша, и пачки ше има!

Скучна е постановката в главата им, но те толкова си умеят. 

И после хамлетовски се питат защо животът е така труден и несправедлив (или по-опростената версия: „Кой ще ни даде париииииии!?!?“).

Но, както казват – всеки народ си заслужава съдбата. 

Аз не съм оптимист, че реформи и кабинет ще има. Нито пък мисля, че и след следващите избори наесен нещо ще се промени, защото на кафявометките от медиите и кафявоядките от народа им харесва хранителният цикъл, който са си заформили едни с други; и са си самодостатъчни. Нормалност не им трябва. 

Жертвите на корупция – няма да има къде да подават сигнали. Изнудвали ги в болницата да платят подкуп, а те не са имали пари и близкият им е умрял… Какво да се прави? Битият – бит. Следващият. Тука е така. 

Независим съд и прокуратура? Забравете. 

СРС-тата да не се използват срещу хора, за да се изнудват и да им се крадат бизнеси? Да не се използват срещу магистрати, за да ги натискат да пращат невинни в затвора (за да им крадат бизнеса)? Всичко това ще си продължи.

Нотариуси и ПепиЕврота? Ще има. Ще станете жертва на пътя на друсан богаташ, той ще плати на „нотариуса“ или „еврото“, оня ще се свърже с „неговите хора“ в съда и прокуратурата и ще си иде по живо по здраво. Вие? Какво вие? Вие сте жертва. Нали не искате реформи. 

Нали искате мафиотите да продължават да крадат бизнеси; какво мрънкате, че шефът ви плаща смешна заплата. Нормалните инвеститори не искат да стъпят тука. И по-зле ще става. А вие си поддържайте цикъла „кафявометки и кафявоядки“, нали ви е забавно. 

Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има, бивш министър на електронното управление:

Днес предложихме план, който цели да премахне предпоставките за политическата криза, която се задълбочава и става системна. 

Планът е воден от един основен принцип - първо антикорупционните закони и решения, а след това разговори за реализиране на втория мандат.

При тази тежка поляризация в обществото и много труден диалог между партиите трябва да се стъпи върху принципи и политики, които могат да премахнат условията за тежкия политически блокаж. Върховенството на правото е тази платформа за разговор. 

За да проверим дали изобщо има смисъл да тръгваме по този път, ще предложим декларация, с която ще потърсим широка подкрепа от 2/3 от парламента за най-малко 7 неща:

1. за новия Закон за съдебната власт за да има гаранции за независим съд и отчетна прокуратура
2. за попълване на антикорупционната комисия чрез процес, одобрен от Европейската Комисия
3. избор на омбудсман, за да имат гражданите обществен защитник
4. за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, за ограничаване на злоупотребите със СРС и прикриване на обществена информация зад следствената тайна, както много ясно пролича от казуса с Нотариуса.
5. за приемане на изменения в закона за защита на подаващите сигнали за корупция и други нарушения.
6. за приемане на закон за личния фалит, с който да се гарантира защита на стотици хиляди граждани, които са добросъвестни длъжници, но са изпаднали в сериозни финансови затруднения.
7. за първа стъпка в реформата на службите за сигурност чрез въвеждане на периодични проверки за интегритет и лоялност, вкл. чрез полифизиографичен тест.

Но поради липсата на доверие в готовността за реални промени, а не само за декларативни такива, поискахме време от президента, за да можем да приемем горните 7 промени.

За нас липсата на доверие в обществото, че правоохранителните органи ще наказват политическата корупция е в основата на политическата криза. И затова предлагаме тези стъпки за нейното решаване.

С тези 7 мерки слагаме изкореняването на модела на завладяната държава като предварително необходимо условие за започване на разговори за правителство. Модел, в чийто център днес е Пеевски, но утре може да е някой друг,.

И търсим широка подкрепа, за да поеме всяка политическа сила своята отговорност, а не да стои отстрани и да плюе, казвайки "ужас, тия гласуваха с ония".

Разбираме, че подходът е необичаен. Но сме в безпрецедентна политическа криза и като политическа сила, получаваща втория мандат, сме длъжни да предложим решение, което стъпва на това, което сме обещали преди изборите на нашите избиратели.

_______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
531 0

Свързани новини

Водещи новини