Еврокомисарят Илиана Иванова: Липсата на редовна власт не е добра за позициите на България

Кадър бТВ
share

Следващия четвъртък европейският парламент ще гласува предложението Урсула фон дер Лайен да бъде преизбрана за втори мандат като председател на Европейската комисия. Все още не е известно кое ще е българското предложение за еврокомисар в следващите 5 години. В края на своя мандат с еврокомисаря с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова се срещна Митьо Маринов.

"Липсата на редовна власт не влияе добре на позициите на България в Европа", заяви пред бТВ българският еврокомисар Илиана Иванова.

Еврокомисар Илиана Иванова: Никога не сме били толкова близо до еврозоната

„Няма нито един проблем и нито една грешка в изпълнението на ангажиментите“, посочи тя

„Това се вижда и от забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и развитие, процеса по присъединяване към, Еврозоната“, каза тя. Добави, че стабилно правителство, което дава ясни сигнали и сътрудничи с европейските партньори на България е силно желано.

„Много се надявам това да се случи скоро“, каза тя.

Напомни, че България може да получи общо 5.69 млрд. евро по Плана за възстановяване, но има реална опасност да изгуби средства.

Досега има само едно плащане от Европейската комисия. По график би трябвало да е ред на четвъртото. Забавянето е заради непроведени реформи и неприети законопроекти. Иванова смята, че страната частично може да навакса изоставането.

Водещи новини

Още новини