Доц. Киселова: Не виждам ГЕРБ-СДС да демонстрира реални усилия за съставянето на редовен кабинет

NOVA NEWS
share

Президентът дава време на партиите за разговори за сформиране на редовен кабинет. За съжаление аз не виждам ГЕРБ - СДС да демонстрира реални усилия за съставянето на редовен кабинет. Те показват такива усилия само в медиите, а не в парламента, където трябва да се случва това. ГЕРБ - СДС сигурно са поискали още време до получаването на първия мандат и днес хвърлиха нова предложение за промяна на раздаването на депутатските мандати, както е в Гърция. Според мен това е още един опит да се отвлече вниманието от най-важния въпрос - формирането на редовно правителство. Промяната на избирателната система така рязко и бързо може да доведе до много лоши последици за държавността. 

Това каза в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова, която коментира стартиралите днес консултации при президента. 

Борисов: Ще предложим кабинет на малцинството, четвърти мандат да съм премиер ще ми дойде в повече

"ГЕРБ и ДПС могат да съставят правителство при малко игра с кворума, защото имат 115 народни представители. Проблемът ще е после при ключови гласувания в пленарна зала. Аз не разбирам защо Борисов настоява за правителство между първите три партии. Не разбирам как се променила ситуацията от предишния парламент. Комуникацията между отделните парламентарни групи и изключително влошена - никоя не иска да другите, но е убедена, че ако третият мандат отиде при нея, другите трябва да я подкрепят. Лидерите на партиите трябва да седнат на една маса и да видят по кои въпроси могат да работят заедно. Трябва да започнат да се съобразяват и с другото политическо мнение. За мен лично не трябва да се бърза с даването на първия мандат. Трябва търпение и политическа култура, които се надявам нашите народни избранници да покажат, че притежават", добави доц. Киселова. 

Водещи новини

Още новини