Наталия Киселова очаква президентът да забави темпото с мандатите

  • 10 юли 2024 09:14

  • 436
  • 1
Наталия Киселова очаква президентът да забави темпото с мандатите
© БНТ

Желанието на първата и втората парламентарна група - на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с е да се ходи на нови предсрочни парламентарни избори, но това означава, че предизборната кампанията да е през лятото. Парламентарните групи дават ли си сметка какво правят? Нормално е президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да забави темпото с връчването на последните два мандата за съставяне на правителство. 

Това заяви преподавателят по Конституцинно право доц. Наталия Киселова пред БНТ. 

Тя обясни, че връчването на мандатите има два аспекта - конституционен и партийно-политически. Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на трябва да съчетае тези два аспекта, посочи доц. Киселова.

Антон Кутев: Президентът иска да има редовно правителство и цялото му поведение показва това

Тя добави, че първо трябва да бъде решен въпросът с мандатите и тогава да се мисли за почивка и парламентарна ваканция. Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е задал въпросите си по време на консултациите - ако пристигне при вас мандата, как ще реагирате и ако не се реализират и трите мандат, кога ще бъдат изборите? Партиите искат новите избори да са през септември, а държавният глава през октомври месец. Между първия и втория мандат няма срок и това е прозорецът, който президентът може да използва, подчерта Киселова. 

Тя очаква и Конституционният съд да бъде доста предпазлив относно и така наречените конституционни промени, касаещи служебния кабинет и съдебната реформа. Въпросът е дали Конституционният съд да приотизира дали някои сезирания са по-важни от други или не. Конституционният съд, ако се плъзне по процедурата - и да каже "Да, процедурата не е спазена и промените в Конституцията са противоконституционни", коментира още доц. Наталия Киселова. 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
436 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.10 | 10:07

1
Откакто шапкаря е президент, нямаме свястно правителство и вървим към блатото!

Добави коментар

Водещи новини