Борис Бонев за организацията на движението в София: Това е една от най-големите бомби, заложени от предишното управление

Булфото (архив)
share

Искам да започна с една благодарност към съда, защото той потвърди едно наше опасение. Това решение на съда не казва, че се връща старата организация на движението, а само да се спре действията по организацията на движението в София. Големият проблем, който касае цялата държава, са последствията от това решение. На практика той казва, че при липса на генерален план за организация на движението, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движение са незаконни. Това заяви общинският съветник в СОС от Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София Борис Бонев по време на брифинг.

„Това е една от най-големите бомби, заложени от предишното управление. Генералните планове се изработват със срок на действие 5 години. Тези, които управляваха преди нас са имали задължението да изработят и приемат подобни планове – това обаче не се е случило”, поясни той.

„Дори някой да иска да върне старата организация на движението на „Патриарха” също е незаконна, защото тя беше въведена след построяването на третата линия на метрото през 2019 г. За наше огромно съжаление едни предизборни упражнения доведоха до тежки последствия за всички общини”, каза Бонев.

Хекимян: Терзиев, Бонев, сега кого ще обвините за чутовния гаф с "новата организиция" на движение по “Патриарха”?

Подготвили сме временна организация, която да допълни стоплинии, стрелки и инвалидни места, за да може да се пусне светофарната уредба. Знаейки, че тази мина може да гръмне започнахме да подготвяме нов генерален план, каза зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов.

Не можело да се върне и старата организация на движението, защото по същата логика била незаконна и щяло да се намери кой да я обжалва, защото е нова процедура. Това поставяло пречка и за въвеждането в експлоатация на нови улици. Незаконни били и всички метростанции.

По-рано днес столичният общински съветник Антон Хекимян поиска оставката на кмета Васил Терзиев. Поводът бе решението на Върховния административен съд, че реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий" е незаконна. 

 

Водещи новини

Още новини