Политолог: Марешки и Яне са джуджетата на Снежанка

share

Основното събитие през новия политически сезон ще бъде избора на нов ВСС и нов главен прокурор. Това е фигура, която е изключително важна за управлението на страната, категорична е Румяна Коларова. Последиците за България ще бъдат изключително важни.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на обществената среда изслушването на кандидатите е изключително важно. Срещу 12-те престъпни дейности, посочени в доклада на ЕК за България и генериращи огромни приходи трябва да се изправи някой с гръбнак, който трябва да се поведе битката с тях. В доклада се поставя под въпрос разделението на властите. Затова е изключително важно дали ще има състезание с един кон или реално състезание, каза Цонева. Според Коларова обаче защитата на независимостта на съдебната власт гарантира безконтролните магистрати. Затова е важно дали от парламентарната квота ще влязат същите членове, участвали и до момента, посочи политоложката.

Сблъсъкът с БСП е изключително вреден за ГЕРБ, тъй като налива доверие в основната опозиция. Ще се потвърди двублоковия политически модел, убедена е Коларова. Меглена Кунева не е нов политически субект, а дали ще влезе в парламента. Големият въпрос е дали ще има нов субект, каза Коларова. Според Антоанета Цонева обаче трябва да се прави разлика между клонираните политически партии и реалните субекти. Затова трябва да се насочи внимание към промените в Закона за политическите партии, препоръча експертката. Веселин Марешки и Яне Янев са джуджетата на Снежанка, но най-важната роля е на Снежанка. Въпросът е дали има една или две снежанки, мистериозно загатна Коларова. За да излезеш на политическата сцена означава, че зад тях има ресурси, които ги правят зависими.

Водещи новини

Още новини