Кметът на София поиска създаването на временна комисия за лифтовете на Витоша

Булфото (архив)
share

Столичният общински съвет се събра на извънредно заседание. Общинските съветници ще обсъдят проблема с кабинковия лифт от кв. "Симеоново" до хижа "Алеко" на Витоша, след като собственикът на съоръжението обяви, че то повече няма да функционира.

Ваня Тагарева от ГЕРБ – СДС поиска да бъде дадена думата на кмета на София Васил Терзиев относно обстановката в столицата след вчерашния порой. Тя се обърна към "Спаси София" с думите "от вчера София има море". "Не ви видях да плувате", каза още тя. 

Много исках да стига с кану, но се оказа, че няма локви. Ясна е целта, че искате да промените дневния ред. Добавянето на точки противоречи на нашия правилник. Тук сме, за да обсъждаме лифтовете и Витоша. Много ясно ще си проличи кой носи отговорност, заяви в отговор Борис Бонев. 

Според Карлос Контрера провеждането на извънредното заседание е безпредметно. "Кое е извънредно? Нима лифтовете спряха вчера. Нима ситуацията около Симеоновския лифт не беше ясна от месеци. Тук часове ще слушаме анализи, които са говорени. Вкарването на тази точка представлява опит реалния дневен ред на София да бъде подменен с тема, по която СОС не може да каже нищо. Това предложение на ПП-ДБ-СС за извънредна точка за Витоша трябва да бъде отхвърлено. И да преминем към организацията на движение на бул. "Патриарх Евтимий", посочи Контрера.

Според него няма нито един документ, по който да се води диалог. "Разбирам, че искате да запалите димка, за да прикриете изтеклите записи на Кирил Петков", каза още той. 

Антон Хекимян попита дали собственикът на лифта е поканен на извънредното заседание. "По-важното е крие ли се собственикът? Кои интереси обслужва кмета Терзиев и г-н Бонев", попита още той. По думите му този диалог е важен за поколения напред. 

"Витоша ски": Държавата да осигури условия за модернизация на лифтовете

От много години имаме проблем с достъпа до планината. От три лифта имаме работещи 0. Въпросът, който ме вълнува е какво можем да направим заедно, за да решим този проблем. Какъв е пътят и каква е нашата отговорност. Това заяви кметът на София Васил Терзиев. 

"Надеждата ми е да стигнем до решение, така че общината отново да бъде част от управлението на тези съоръжения. Да има път след години те да бъдат 100% собственост на общината. Имам едно предложение – да създадем временна комисия, която да се занимава с този проблем. Група, която се фокусира върху проблема и това как да го решим. Ако няма концентрирано усилие от всички ни, ще продължим да го дъвчем", добави още той.  

Опитът на собственика на лифтовете да спира лифтове, да мрънка, че му пречи нещо да ги оперира не от днес и не е новина. Това не е новина, както не е новина мрънкането на настоящата администрация и управляващата група в СОС, че все някой друг им е виновен, за да вършват някаква работа", коментира общинският съветник от ГЕБР - СДС Прошко Прошков. Общинските съветници от ГЕРБ - СДС предложиха договорът с "Витоша ски, която стопанисва лифтовете, водещи до Витоша, да бъде преустановен. Фирмата да заплати неустойки по него и въпросът да бъде повдигнат пред Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

"Това, че цялата Витоша е превърната в руини и купчина желязо, по думите на самите преподаватели по право и кандидати за депутати и т.н., нищо не може да направи общината, защото няма такова задължение. Истината е, че конкретни задължения в договора не са разписани. Не е разписано колко лифта трябва да функционират, колко могат да спрат, за колко време могат да спрат", категоричен е Христо Копаранов от ПП-ДБ-СС.

Виждаме как последните няколко дни поредната предизборна драма, която се разиграва от основните действащи лица за това да не работи в момента лифта на Витоша и да няма достъп до планината, заяви на свой ред Иван Таков, председател на групата на БСП. "Тази кървяща рана на София - вече години наред имаме остарели съоръжения и през цялото време слушаме как всъщност не могат да бъдат модернизирани, защото Законът за горите не позволява, планът за Витоша бил изтекъл", каза още той. 

Водещи новини

Още новини