Петър Чолаков: Служебното правителство е на ГЕРБ и ДПС, Радев е "гумен печат"

Нова Нюз
share

Политическата отговорност носи този, който създаде този кабинет – г-н Главчев, както и политическите сили, които стоят зад това правителство. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз политологът Петър Чолаков в отговор на въпрос кой трябва да носи отговорност за предложения днес състав на служебно правителство от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Аз виждам основно влияние на ГЕРБ, имайки предвид, че и министър-председателят е близък до партията. Поглеждайки и министрите, мисля, че доста силно, доминиращо е влиянието на ГЕРБ. Това правителство е на ГЕРБ и на ДПС, с някои бележки под линия, заяви Чолаков.

По думите му след промените в Конституцията ролята на президента Радев при съставянето на служебния кабинет е сведена просто до "гумен печат".

След конституционните промени той не носи и политическата отговорност. Дали изборите ще бъдат честни, отговорността пада на плещите на г-н Главчев и на министрите, които е избрал, посочи политическият анализатор.

По думите му, ако има натиск за смяна на някого от номинираните за министри, той ще мине по-скоро през медиите. Обикновено това е пътят – чрез дискредитация на една или друга фигура в публичното пространство. Ако някой от министрите бъде дискредитиран, той може да бъде сменен от г-н Главчев до вторник, посочи Петър Чолаков.

Главчев обяви имената на министрите. Радев: Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни

Той коментира и скандалите около вътрешния министър в оставка и номиниран за служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Над главата на г-н Стоянов от месеци насам са се събрали буреносни облаци, още от протестите срещу Българския футболен съюз и Борислав Михайлов. И досега този човек си стои на поста, тъй като според мен зад него има интереси от страна на ГЕРБ и ДПС. Така че според мен по-скоро той няма да бъде сменен, отбеляза Чолаков.

"Продължаваме промяната – Демократична България" ще бъдат опозиция на сегашния служебен кабинет и по този начин ще се опитат да върнат доверието на избирателите се, които са се отвърнали от тях. Това ще е трудно, по-скоро няма да успеят, прогнозира политологът.

Надявам се изборите да бъдат честни. И г-н Главчев, и Калин Стоянов, и всички, които правят изборите, ще бъдат следени под лупа. Мисля, че изборите ще бъдат честни. Ще има нарушения, но се надявам да не бъдат драстични. Това, че европейските и парламентарните избори ще са на една дата, е хубаво, защото вероятно ще има малко по-висока избирателна активност, каза още Петър Чолаков.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Водещи новини

Още новини