Акад. Денков върна неизпълнен втория мандат и обяви: Коалицията ГЕРБ-ДПС искаше избори

Булфото
share

Г-н президент, това е папката с решението на нашата парламентарна група. За наше огромно съжаление, първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ не изпълниха поетите обещания. Преди девет месеца те казаха, че ще има управление за 18 месеца с ротация на премиерите. Те се отметнаха от тази уговорка. Във втория мандат ние предлагаме отново акад. Николай Денков за премиер. Колегите от ГЕРБ отново отказаха да се състави правителство. Затова сега ви предавам тази папка с ясното съзнание, че мандатът няма да бъде изпълнен. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков при получаването на втория мандат от президента Румен Радев. 

Избори два пъти и дълго служебно правителство, прогнозира юрист

"Г-н Денков, вие до последния момент полагахте усилия България да има редовно правителство. Аз ви връчвам мандата, защото ситуацията е много динамична и свикнахме всяко решение да е предпоследно", отговори държавният глава. 

"Аз ще върна мандата неизпълнен, защото в парламента вече няма подкрепа за управленската програма и реформите. Коалицията ГЕРБ - ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от тяхното искане. Това е ясно и има достатъчно индикации в това отношение. Да припомня внесения тук състав на министерски съвет, без да е съгласуван с нас. Да припомня едностранно подписаното споразумение, без да е съгласувано с нас. Да припомня, че преговорният екип на ГЕРБ четири пъти ставаше и напускаше срещите без никакво обяснение. Беше ясно, че ГЕРБ искат избори и не искат да водят преговори по същество. Сега отново българските граждани трябва да решат накъде ще продължим. Единият вариант е да се върнем назад, където рекетът беше нещо нормално и всички трябваше да се примирят и да се подчиняват на него. Тогава постната пица беше единственият начин да се обсъждат доходите на хората. Другият вариант е България да продължи по своя европейски път, доходите на хората да продължат да се увеличават, а бизнесът и хората да могат да разчитат на държавата, когато се намират в трудна ситуация", заяви от своя страна акад. Денков. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Водещи новини

Още новини