Кирил Петков в остър сблъсък с ИТН и БСП в парламента

Народно събрание
share

Няма друг премиер в България, който да си е спазил обещанието, както го направи г-н Денков. Преди 9 месеца обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката, Денков спази това обещание, а ние днес внесохме това обещание в залата. В историята на България няма пример премиер да си внася оставката, защото е дал обещание, подчерта Петков. А той даде това обещание не само пред вас, но и пред целия български народ. Това каза по време на дебатите по оставката на премиера съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков. 

Преди изказването му се чуха критични изказвания на депутати от "Има такъв народ" по повод деветте месеца управление на кабинета "Денков - Габриел".  От опозицията обвиниха правителството, че не спазва заложеното в управленската програма.

Властта за нас е средство за промяна, докато тя се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред. Нито едно решение не е било водено нито от корист, нито от страх. Сигурен съм, че промяната ще продължи. За първи път направихме промени в Конституцията. В Шенген сме и сухоземните граници са следващата стъпка, която ще се случи. Разследването на главния прокурор вече е факт, антикорупционното законодателство също, факт е бюджетният дефицит под 3%, както и промените, свързани с опазване на българско Черноморие. Единствените промени, които са необратими, са тези, които променят очакванията и страховете на българския народ. Днес вече българите очакват да имат премиер, който да е образован, балансиран, никой във властта да е с монопол, да няма държавен служител в страната, на когото да е само Господ, пенсионерите очакват да не са под линията на бедност, учителите очакват секторът им е да е приоритетен и да са добре заплатени, хората нямат страх от енергийната зависимост не само от Русия, от нито една страна, заяви Петков.

Тези очаквания и промени в страховете са необратими. Който и да управлява оттук нататък, ще трябва да отговаря на тези очаквания. Задачата занапред е да продължаваме с промените, хората да очакват независими регулатори, които да го бранят от монополите, хората очакват независима цена на тока и газа, независими медии, да няма "джуджета" и "нотариуси", очакват службите да се грижат за сигурността на всеки един български граждани, посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Тези очаквания вече са във всички български избиратели. Простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания вече не са част от българския народ. Шоутата със сексуални комплекси вече са извън очакванията на българския народ. Това ще ви маргинализира още повече, обърна се Кирил Петков към "Има такъв народ".

НА ЖИВО: Денков с равносметка за 9-те месеца управление пред НС: Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха и няма да се сбъднат

Хората очакват едно-единствено нещо – да си ходите, каза в реплика секретарят на ПГ на "Има такъв народ". Станислав Балабанов.

Ситуацията в момента е много проста. За нещастие, вие изглеждате като ситуацията. Имате избор – до петък да решите какво да правите. Казахте, че преди 10 месеца сте обещавали някакви неща и сте ги изпълнили. Обещавахте да вкарате Бойко Борисов в затвора, а сега управлявате с него. Борисов ви предлага заедно с него – с г-н Пеевски да продължите да крадете. Изправен сте пред избора дали да продължите да крадете или да отидете на избори, където да ви "отрежат главата". Защото позицията на българското общество се видя ясно на 3 март на Шипка, заяви Балабанов.

Познавайки ви, предполагам че ще изберете първото, защото вие сте един обикновен страхливец. Затова историята ще ви накаже и забрави, каза още секретарят на ПГ на "Има такъв народ".

Няма такъв премиер в българската история, който да е обещавал едно на българските граждани, а на практика да предаде гражданите – онези, които протестираха по площадите. Те гласуваха за вас да направите промяна, а вие се прегърнахте с г-н Борисов и г-н Пеевски, посочи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Независимият депутат Радостин Василев обвини "Продължаваме промяната - Демократична България", че са легитимирали модела "ГЕРБ".

Вие бяхте първа политическа сила. Това доверие беше пропиляно и то имам чувството, че не със стратегия, а от глупост, отговори Кирил Петков на "Има такъв народ".

В отговор на думите на Георги Свиленски, Петков посочи: "Ако говорим за загубено, време, това са последните 30 години. След 30 години българското население отчете къде е вашият резултат. Вие сте там, защото тези 30 години бяха пропилени".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" отбеляза още, че благодарение на Радостин Василев е научил, че "един път предател, винаги предател", както и че не трябва да "взема предатели в отбора си". 

 

 

Водещи новини

Още новини