Социолог прогнозира: Ротацията ще се извърши, предсрочни избори - след 9 месеца

Nova News
share

Преговорите вероятно ще продължат по-дълго, но разбирателство ще има и ротацията ще се извърши. Това каза в интервю за „Денят на живо“ социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев.

"Ако ли не, ще е сериозна политическа грешка и за двете формации – това би означавало да оставят всички принципи и да надделеят междуличностните взаимоотношения. Сглобката не е изпълнила функцията си. Добре е за страната тя да продължи“, добави той.

Тончев прогнозира много сериозен пазарлък и борба за позиции. За него, обаче, предсрочните избори са неизбежни. Прогнозата му е това да се случи след 9 месеца, тъй като сега е „неподходящо“.

Радан Кънев: Истински важно е ротацията да се случи

Според него проблемът не се корени в това кой ще стане министър на външните работи.“Целият въпрос е за съдебната реформа – Прокуратурата, Висшия съдебен съвет. Поне засега не виждам изглед или формула, по която ще се разберат“, коментира Васил Тончев.

„Абсолютно е възможно Борисов да се откаже от външния министър и коалиционно споразумение“, смята социологът.

Той е убеден, че договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ ще има. „Ако има коалиционно споразумение, то ще е след 9 месеца, когато може би вече няма и да има нужда от сглобката. Ако станат сериозни промени във външнополитически план, ситуацията може да е съвсем друга тогава, сглобката да е изпълнила мисията си и да дойде време за избори“, каза Тончев.

Водещи новини

Още новини