Камбарев, ПП-ДБ: Губим време, трябва час по-скоро да седнем на масата за преговори

Нова нюз
share

Надявам се скоро да имаме кабинет, но това зависи от разговорите. ГЕРБ узряват за идеята за диалог. Ние казахме кои са нашите приоритети, чакаме и те да кажат своите. Това заяви Михал Камбарев, депутат от „Продължаваме промяната“-“Демократична България“, в ефира на Нова нюз.

„Акад. Николай Денков ще подаде оставка на 6 март. Вече какво залата ще реши, не мога да кажа. По повод думите на Борисов, че трябвало да се изчака, апелът ми към него е да не разводняваме темата и да се концентрираме върху важните неща“, подчерта той.

„За министри разговор може да се води дълго време. За регулаторите обаче това е принципен разговор. Очакваме „да“ или „не“. Ние сме казали, че искаме независими регулатори, и питаме готови ли са за процес без партийни лица и партийно зависими кадри. Това е въпросът, той е принципен – искаме ли независими регулатори? Това, което казваме с „50 на 50“, цели да е ясно коя политическа сила е излъчила съответния кандидат, за да види цяла България кой кого предлага и кой носи политическата отговорност за кандидатурите, а междувременно тези кандидатури да са преминали процес, доказващ, че са независими. Въпросът към Бойко Борисов е имат ли смелост да пуснат 100-процентовия контрол, който имат над регулаторите“, допълни Камбарев.

Борисов: Тагарев е неработещ министър, трябва да бъде сменен

Той призова час по-скоро да се седне на масата за преговори: „Губим време. Ако Борисов имаше желание да говорим за регулатори и министри, можеше още събота и неделя да говорим за това. Той опитва да протаква процеса.“

„България е цѐнен и ценѐн партньор и наНАТО, и на Украйна, както по времето на кабинета на Кирил Петков, така и на кабинета на Николай Денков. Доставяме приоритетното за Украйна. Начинът, по който ние помагаме, е свързан до голяма степен с обновяване на военните ни запаси. Тодор Тагарев, Асен Василев, Николай Денков и Мария Габриел са четиримата министри, ползващи се с най-голямо доверие в Европа. Въпросът е защо Борисов атакува един от стожерите, които държат доверието към България? Според мен отново цели да измести темата“, смята още депутатът от ПП-ДБ.

На въпрос държат ли на поста външен министър, той е категоричен: „Тук няма червени линии. И меморандумът, който предложихме, е стъпка за започване на преговори. Външният министър е фигура, която не може да се съвместява с тази на министър-председател.“

„Нека ГЕРБ предложат нещо и да започнем разговора. Не сме във властта, защото искаме да сме във властта. Казваме се „Продължаваме промяната“, а не „Продължаваме властта“, каза още Камбарев.

Водещи новини

Още новини