"Възраждане": В проектите на решения за новите мощности на АЕЦ "Козлодуй" има огромни нередности

Novini.bg
share

В проектите на решения за новите мощности на АЕЦ "Козлодуй" има огромни нередности, свързани с интересите на конкретни политици. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова.

"Ние смятаме, че няма как изграждането на нови ядрени мощности да бъде решавано за 24 часа, с видими нередности в документацията. Трябваше управляващите да имат благоразумието да не внасят тези точки, докато не се изяснят всички факти и обстоятелства", отбеляза Михайлова.

Днес парламентът включи в програмата си за работа два проекта на решения, свързани с АЕЦ "Козлодуй". По искане на парламентарната група "Възраждане" бе дадена почивка, за да може в зала да дойдат министърът на енергетиката и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй нови мощности". Вчера предложението за включването на извънредната точка не беше прието.

Искра Михайлова: Има особен натиск и интерес за това кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Михайлова коментира, че проектът на решение на ГЕРБ-СДС и ДПС касае инженерингът на АЕЦ "Козлодуй", а процедурата е свършила съвсем наскоро, като от краткия лист с пет фирми е избрана една. "Вторият проект на решение, който се внесе, предвижда да бъде добавена още една от отпадналите фирми, която не отговаря на критериите."

"Един от взималите тези решения е енергиен експерт към МЕ и е брат на Христо Иванов", заяви Михайлова. 

Според Коста Стоянов процедурата, свързана с избора на инженеринг, не е по Закона за обществените поръчки и се изпълнява от еднолично АД - АЕЦ "Козлодуй нови мощности". "Така се заобикалят разпоредбите от ЗОП. 

"Някои от кандидатите са били отстранени, без да е била изискана допълнителна информация, каквато е необходима по ЗОП. Считаме цялата процедура за опорочена", допълни той.

 

Водещи новини

Още новини