Станишев: Бойко Борисов управлява като султан

share

Горивата за пореден път поскъпнаха шоково, което до голяма степен е в резултат на водената от ГЕРБ политика. Те няма какво да се оправдават с цената на суровия петрол, защото от началото на управлението им цените на горивата у нас са се повишили с над 50%, докато в други европейски страни, които също не са производители на петрол, увеличението е с 25-27%.

Това каза председателят на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на БСП.

"В редица страни цените са по-ниски. Проблемът е, че няма контрол от страна на държавата и се ограничава вносът на по-евтини суровини. Смятаме, че трябва да се либерализира пазарът така, че да се направи икономически изгоден този внос. ГЕРБ няма какво да се извиняват  с външни фактори. Да не говорим, че трябва сериозно увеличение на доходите на хората. Обещаните 7% са крайно недостатъчни, те не могат да компенсират нивото на инфлацията. Дори исканото от нас 11%-но увеличение не може да покрие скока на инфлацията, но това е минимумът", добави Станишев.

По повод скандала с превозването на футболните отбори на "Витоша Бистрица" и "Чавдар Етрополе" с правителствения самолет лидерът на БСП каза, че това е направено за лично удоволствие на премиера. "Бойко Борисов управлява като султан, той решава еднолично всичко. Това превозване е направено в разрез с всякакви правилници. Този самолет няма право да извършва търговски превози и е ясно е записано, че заплащането се извършва от бюджета на министерства и ведомства, т.е. депутатът Емил Димитров не може да плати превоза от джоба си. Да не говорим, че не се знае със сигурност дали полетът е платен или само се говори, за да се замаже големия скандал. Бойко Борисов явно ползва правителствения самолет като частно такси", каза още Сергей Станишев.

Михаил Миков коментира изнесените от вицепремиера Симеон Дянков данни за средната заплата в МВР - 1004 лв. Според социалиста тази цифра не отговаря на реалността. "Ако един служител взема 600 лв. а друг 3000 лв. примерно, може да се получи такава средна заплата. Истината е, че заплатите на служителите на МВР не са повишавани доста отдавна", посочи той.

Миков взе отношение и по темата "Шенген". "Решение за Шенген ще има през септември и искам да припомня, че прословутото членство премина като закана на премиера, че това ще бъде приоритет през полското, унгарското, кипърското председателство. Сега явно ще е приоритет и на датското председателство. Отдавна има тревожни сигнали, че членството ни ще бъде блокирано заради неефективната борба с организираната престъпност и корупцията. Европейските доклади обаче бяха неглижирани, подценени и всичко се свеждаше до изпълнение на технически критерии. В крайна сметка дойде изказването на германския външен министър, че няма да подкрепи влизането ни в Шенген през септември. Към тази оценка се присъедини и френският външен министър. Въпреки че решението за членството ни наближава, не виждам правителството да променя нещо в действията си, а медиите се занимават с коляното на външния министър", каза още бившият министър на вътрешните работи.

Водещи новини

Още новини