Мария Габриел за Шенген: За нас е важно при план за поетапно влизане, да са включени и сухопътните граници

share

Стратегията на България в преговорите за Шенгенското пространство е общоевропейската - нищо не е договорено докато всичко не е договорено. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел преди заседанието на комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната. 

По думите ѝ разговорите с Австрия и Нидерландия продължават.

"Дори да има вариант за поетапно влизане в Шевген, за нас е важно той да включва и сухопътните граници. Важно е да остоим позицията си, че България е заслужила своето място в Шенген. Позицията ни е че проявявавме разбиране към вътрешнополитическите ситуации, но България е тази, която ще си отстоява постигнатото с много труд и добри резултати", отбеляза Габриел.

Според нея на този етап няма риск страната ни да бъде разделена от Румъния за Шенген.

"Ние сме изпълнили всички условия. Ако има разговори те са за доброволни мерки, част от Шенгенското пространство. Не става въпрос за условия, а за взаймни действия с дъражвите, които искат заедно с нас да опазват външните граници", добави още външният министър. 

Депутатите изслушват Мария Габриел за Шенген

Разполагаме с информация за отвлечения кораб и осем българи, които са на него. Направено е необходимото, за да бъде предадена информацията на всички партньори, които ще ни окажат съдействие, обясни министър Габриел. 

Водещи новини

Още новини