Кирил Петков: Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно

Novini.bg
share

Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно – от 387 млн. на 520 млн. лв. Сложихме културата като основен акцент в бюджета, защото е приоритет в нашето управление. Има места, от които тези пари да се вземат. Това заяви съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната“-“Демократична България“ Кирил Петков.

За бюджета на НЗОК, той обясни: „Решихме, че ще направен координационен двоен контрол – между МЗ и НЗОК, така че всички търгове за лекарска имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки.“

„Във връзка със службите: започваме темата за модернизацията в службите, ще се вкара специален център за киберсигурност, който за пръв път да бъде финансират така, че да имаме истинско противодействие срещу фалшивите новини и атаките в интернет.“

Той подчерта необходимостта детската болница да стане реалност. „Ще има среща с експерти и с хората, които отдавна работят по тази тема. Решили сме това да стане реалност.“

5 млн. лв. ще се отделят и за Фонд „Стамболов“ за българите, които учат в топ университетите в чужбина и след това се върнат у нас да работят за 5 години.

„Лидерските срещи ги превърнахме в работни срещи. Преди дни, след протестите на артистите и културните дейци, грозната картина полицията ни да се бута с творците ни, се събрахме и решихме да дадем рекорден бюджет в сферата на културата. Това са допълнителни 68 лн. лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, 5 млн. за българските културни дружества, 15 млн. за Фонд „Култура“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Църкви, джамии, детски градини, училища, читалища, спортните дружества плащат скъп промишлен ток. Това го променяме, така ще се намалят разходите им“, обясни той.

Балабанов: Кирил Петков постоянно излиза от стаята на Пеевски

По думите му, за да няма от много лидери хилаво бебе, решенията се взимат в комплект от всички, които имат отношение по тези теми. "ДПС бяха на всички срещи."

„Капиталовите разходи са рекордни – над 10 млрд. лв. Поправките са важни, но не са толкова скъпи“, допълни Петков.

 

Водещи новини

Още новини