Д-р Радостина Пенчева: Наднорменото тегло е “новата пандемия”

  • 21 май 2024 12:13

  • 11969
  • 1
Д-р Радостина Пенчева: Наднорменото тегло е “новата пандемия”
©

Наднорменото тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с натрупване на извънредно количество мастна тъкан в различни части на тялото – подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи. Това води след себе си до  сериозен риск за здравето на хората. Наднорменото тегло увеличава риска от артериална хипертония, сърдечносъдови заболявания , захарен диабет, някои видове злокачествени заболявания , ставни заболявания и други.

Наднорменото тегло се определя като завишаване на Индекса на телесна маса над 25 единици.

Снимка: Pixabay

В световен мащаб над 40% от населението над 18 години е с наднормено  тегло, като тази тенденция непрекъснато нараства. За съжаление този проблем е налице и сред децата, и подрастващите. Според данните едно на всеки пет деца е с повишено телесно тегло. Повече за проблема разказва пред Novini.bg доктор Радостина Пенчева, кардиолог в УМБАЛ "Св. Екатерина".

Как излишните килограми влошават здравето на хората?

Повишеното телесно тегло води до значими медицински последствия, засягащи всички органи и системи. Уврежда се дихателната система  - повишена е честотата на бронхиалната астма, обструктивната сънна апнея. При затлъстелите хора се засяга и неврологичната система, включително има повишен риск от развитие на мозъчен инсулт. Наблюдават се бъбречни увреждания . Срещат се увреждания на храносмилателния тракт, развива се стеатохепатит, жлъчни камъни, повишава се рискът от карцином на дебелото черво. При наднормено тегло настъпват мускуло-скелетни увреждания, повишават се ставните заболявания. Не са за подценяване и  множество ендокринни последици, най-важни от които са предразположение към захарен диабет тип 2, настъпване на преждевременен пубертет и други сериозни увреждания.

Какво е мястото на наднорменото тегло по отношение на сърдечносъдовия риск?

Наднорменото тегло представлява „световна епидемия“ като е в пряка зависимост с нарастване броя на хората със сърдечносъдови заболявания. Пациентите с обезитас в повечето случаи са със завишени нива на общия холестерол, LDL (лош) холестерол, триглицериди, както и ниски нива  на HDL (добър) холестерол, което е предпоставка за развитие на атеросклероза. Атеросклерозата със своите локализирани или дифузни мастни отлагания в съдовите стени води до тяхното задебеляване и нарушава еластичността им. Нарастването на атеросклеротичната плака води до образуване на стеснение по коронарните артерии и нарушено пропускане на кръвен ток, първоначално при повишени кислородни нужди, тоест при физически усилия , а при последващото развитие на атеросклерозата, и в състояние на покой . Клинично се изразява с различни форми на исхемична болест на сърцето. Дестабилизирането и разязвяването на атеросклеротичните плаки води до до частично или пълно запушване на съда -  инфаркт на миокарда . Тоест наднормено телесно тегло и затлъстяването са рисков фактор  за развитие на атеросклероза и всички нейни последствия. Наднорменото тегло се свързва и с появата  на захарен диабет тип 2, а също така  е в основата на някои от причините за високо артериално налягане, които сами по себе си също са рискови фактори за исхемична болест на сърцето. 

Какви са причини за наднорменото тегло в детска възраст?

Генетичната предразположеност, недостатъчната физическа активност, нездравословното хранене и психологическите фактори имат важна роля за  повишаването на килограмите  при децата. Деца, чиито родители са с наднормено тегло или затлъстялост , е по-вероятно също да са с наднормено тегло. Все пак основен фактор за наднорменото тегло в детска възраст е комбинация между прекомерно хранене и ограничено движение. Бонбони, сладки десерти, бързите полуфабрикати  и газираните напитки са сред основните причинители на повишено тегло в детска възраст.   Замразени пици, солени снаксове, консервирана паста и други бързи храни способстват за нездравословното трупане на килограми.

Недостатъчната физическа активност е другият основен фактор, който води до наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст. Известно е, че физическата активност  изразходва калории и помага да поддържаме нормално тегло. Насърчаването от страна на родителите, е важен фактор за поддържане на физическа активност и развитие на спортна култура при децата . Сериозен проблем у нас са и многото часове, които децата прекарват пред екран. България е на първо място в ЕС по обездвижване при децата от 6 до 9 години.  Оказва се че те прекарват повече от три часа и половина на ден пред екрана. Деца, които са под стрес или са депресирани, често имат склонност да прекаляват с храната, за да могат да се справят с емоциите си.

Какви са рискове за здравето, които произтичат от наднорменото тегло в детска възраст?

Деца с наднормено тегло е по-вероятно да развият хронични здравословни проблеми в сравнение с връстниците си, които са с нормално тегло. Най-сериозните заболявания , до които може да доведе затлъстяването при децата, са диабет , сърдечносъдови заболявания и белодробни заболявания. Високият холестерол и високото кръвно налягане , за които рисков фактор е наднорменото тегло, увеличават риска за развиване на сърдечносъдова болест при децата . 

Какво препоръчват лекарите?

Промени в начина на живот помагат за справяне с наднорменото тегло както при децата, така и при възрастните.  Промяната на хранителните навици е абсолютно необходима. Ограничете сладките храни и безалкохолните напитки в дома си. Увеличете физическата активност.  Упражнения за поне един час дневно при децата са достатъчни за поддържане на здравословно тегло. Това се отнася и за възрастните.

Последвайте канала на

Novini.bg
11969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:50

1
❤️ Г­­­о­­­р­е­­щ­и­­ ­­м­­­о­­­м­и­­ч­е­­т­а­­­ ­­в­и­­ ­­о­­ч­а­­­к­в­­а­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­­.­­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини