Кирил Петков посочи кой може да иска оставката на Хинков и коментира изказването на Асен Василев

share

Помните ли как започна това правителство? То започна с акад. Денков и Мария Габриел. При тях си остават основните задачи и е много важно разделението на властите да бъде там. Асен Василев каза, че всеки един министър трябва да си носи отговорността за действията и аз подкрепям неговите думи. Той каза лично за себе си, че ако бюджетът не бъде приет, той ще си даде оставката, за други оставки не е говорил. Истината е, че нито едно решение в "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не се взима без всички лидери да са финализирали крайното решение. Идеята да се преразквазват телефонни разговори не е коректна. 

Това заяви в кулоарите на парламента Кирил Петков от ПП-ДБ, който коментира поредния трус при управляващите, свързан с исканата оставка на здравния министър Христо Хинков заради смяната на шефа на "Пирогов" и изявлението на Асен Василев от вчера. 

Асен Василев: Казах на Борисов, че няма как бюджетът на държавата да стане заложник на който и да е шеф на болница

"Вчерашното изявление на Асен Василев беше много ясно. Той каза, че не е негова работа да взема решение за оставката на министър Хинков. От тази гледна точка се опитва да се създаде някаква кризисна ситуация, а такава няма. Това, което трябва да се случи със здравния министър, е, че той трябва да бъде изслушан днес в комисия. Ако има някакви забележки комисията, трябва да му се кажат. Аз подкрепям акад. Денков за проверките на големите болници, не само "Пирогов". Връщаме се към институциалността и процедурите. Знам, че много хора искат чрез два телефонни разговори искат да си решат проблемите, но това вече няма да става. Бойко Борисов си има собствено мнение и той го изказва по медиите. Колегите от ГЕРБ трябва да знаят, че при нас решенията се вземат, след като има цялостна лидерска среща. Индивидуалните медийни изяви нямат много стойност. Накрая решението се взема от акад. Денков и Мария Габриел. Те са хората, които могат да поискат оставката на здравния министър", категоричен бе Петков.  

Борисов: Асен Василев даде рецептата как да се излезе от ситуацията с "Пирогов"

"Радвам се, че законът за черноморското крайбрежие мина. Вярно е, че ГЕРБ и ДПС си удържаха на думата. Браво на всички, които го подкрепиха. Все пак всички знаете, че имаме договрка за дерогацията. Тя трябва да се случи март. Всичко това е важно, за да не се вдигнат цените на горивата. Призовавам колегите от ГЕРБ да не развиваме тази тема всяка седмица. Имаме ясна договрка дерогацията да се случи на 1 март. Призовавам ги, както вчера си спазиха договрката, така да спазят и тази. Ние ще гласуваме за 1 март. Всичко друго е ненужни драми, които ни се случват често напоследък. Нека си спазваме приоритетите. Сега са бюджетът и промените в Конституцията. После следват регулаторите. Там също ще е сложно. Нещата трябва да се движат систематично и точно", завърши Кирил Петков. 

Водещи новини

Още новини