Какво пише в доклада за нарушения в „Пирогов“?

  • 06 декември 2023 20:37

  • 1911
  • 1
Какво пише в доклада за нарушения в „Пирогов“?
© Bulphoto (архив)

Втори ден скандал с „Пирогов“. След отстраняването на директора Валентин Димитров и трусовете в изпълнителната власт, ето какво пише вдоклада, който констатира нарушения в болницата.

БТВ обяви, че разполага неофициално с доклада - от свой сигурен източник.

Натрупана загуба на „Пирогов“ от минали години към края на 2022г.  – 24 милиона лева. А за самата 2022г., когато д-р Валентин Димитров става директор,  загубата е малко над 6 милиона и половина лева. В края на 2022 г болницата взима кредит от 34 милиона лева.

Министър Хинков: Заставам зад решението си за „Пирогов“, не изпълнявам политическа поръчка

За полугодието на 2023г. – болницата има 307 хиляди лева печалба.

Докладът е от 134 страници и според здравното министерство е предоставен на Софийската градска прокуратура. Поискахме го и ние официално, но все още отговор нямаме.

Според доклада на здравното министерство - задълженията на „Пирогов“ са повече от вземанията и наличните пари - и болницата не може да ги покрие.
Това е и доводът здравният министър да иска освобождаването на директора.

„Има сключен договор за заем. Това е използване на заем, за да се покрият плащания към различни кредитори“, заяви Хинков.

На критиките напоследък миналата седмица директорът на Пирогов отговори, че дълговете са стопени.

„Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000 лв.“, каза Валентин Димитров, изп. директор на „Пирогов“.

Премиерът Денков: Не съм обещавал да не сменям директора на "Пирогов", не мога да спра здравния министър да го направи

„В одитния доклад на „Пирогов“ има конкретни нарушения. Те са направени от изпълнителния директор - те не са колективна отговорност на борда“, заяви здравният министър.

Четем частта от доклада за обществени поръчки с експерти.

„Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени. Дали са умишлени обаче - докладът не изследва. Това не е изолиран проблем при „Пирогов“. Това е проблем, който се наблюдава в много болници при обществените поръчки“, казва Цветомир Тодоров, БИПИ.

Сред констартациите на доклада е и че част от обществените поръчки са чрез пряко договаряне. За други пък е посочено, че са проведени при условия, които ограничават участието на широк кръг от кандидати. Но финансовото състояние на „Пирогов“ не е изненада, защото това е спешна болница, казва експертът.

„Новото е, че дефицитът на „Пирогов“ се е увеличил със 7 милиона. И това наистина е сигнал, че нещо се случва и че нещо трябва да се направи“, смята Тодоров.

Докладът разглежда и осигуряването на лекарство за кръвни заболявания. Именно с подобен проблем стана публичен казусът с 15-годишната Даная, която почина в „Пирогов“ този май. Тогава майка ѝ разказа, че е донесла медикамента от друга болница, и поиска оставката на директора. Името на дъщеря ѝ се споменава в документа.

Междувременно стана ясно, че е образувана проверка по сигнал на Министерство на здравеопазването във връзка с одитния доклад на болница „Пирогов“, потвърдиха от Софийска градска прокуратура. Оттам допълват, че проверката е за нарушения на финансовото законодателство и във връзка с обществени поръчки. Наблюдаващият прокурор е дал разрешение на министъра на здравеопазването да разгласява данни от одитния доклад.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1911 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.07 | 05:31

1
пак бла-бла-бла. дайте доклада, лайнари.

Добави коментар

Водещи новини