Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев за БТР-ите

Булфото (архив)
share

Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента върху споразумението между България и Украйна, с което страната ни предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. 

На 22 ноември Народното събрание одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. В понеделник държавният глава върна за ново обсъждане в парламента закона за ратифициране на споразумението. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. Според президента не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи (МВР), нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. 

„За“ споразумението между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника гласуваха 11 депутати, а четирима народни представители гласуваха „против“.  

Президентът наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

Повече от половин година дебатираме по темата и тези машини от състава на МВР са обявени за излишни и не им трябват от години, каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). По думите му МВР се е опитало да продаде въпросите машини, но е нямало интерес. Трябва ти всичко, когато си във война, каза Гаджев по повод въпроси на опозицията защо тази техника трябва на Украйна, но не и на страната ни. Българската държава има много по-съвременна техника, добави депутатът.

Депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев предложи депутати и журналисти да отидат и да се запознаят с техниката.

Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев преди началото на комисията, предаде БТА. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високопроходима техника, добави Тагарев.

Водещи новини

Още новини