НС отхвърли законопроект за забрана в детски градини и училища на материали за половата ориентация, различна от биологичната

Булфото
share

След повече от два часа дебатите на първо четене беше отхвърлен законопроектът на „Има такъв народ“ (ИТН) за промени в Закона за закрила на детето. „За“ бяха 73 народни представители, 51 - „против“, 48 се въздържаха. Подкрепа заявиха 10 депутати от ГЕРБ - СДС, 33-ма от „Възраждане“, 19 от „БСП за България“, 10 от ИТН и един независим народен представител. Срещу текстовете бяха един от ГЕРБ-СДС, 22-ма от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС – 28. Въздържаха се 21 от ГЕРБ - СДС, 26 от ПП - ДБ и един от ДПС.

С текстовете се предлагаше да бъде забранено на територията на всички предучилищни и училищни заведения да се разпространяват различни агитационни материали и провеждането на мероприятия или обучения на здравна, полова и обществена тематика, които не съответстват на общоприетите морално-етични норми за понятието „биологичен пол“ в обществото и не са одобрени от Министерството на образованието и науката.

Другата забрана се отнася за разпространението на информационни материали и мероприятия, но вече свързани с пропагандиране или ранно определяне на половата идентичност на деца, различна от биологичната, както и извършването на медицински услуги на деца, включващи хормонална терапия или интервенция, несъответстваща на биологичния им пол. 

В административнонаказателните разпоредби вносителят предвижда глоби при установяване на нарушения на посочените по-горе забрани. 

НС реши да не проверява дали срещу действащ министър е бил оказван натиск от депутати

С преходни и заключителни разпоредби се  въвежда забрана в Закона за здравето на пряката реклама и извършване на медицински услуги, включващи хормонална или друг вид медицинска терапия за промяна на пола сред лица под 18 години. Предвижда се отнемане на лиценза на доставчика на социални услуги в Закона за социалните услуги при констатирани нарушения.

Вносителят предлага наказания в Наказателния кодекс за системно нарушение с лишаване от свобода до две години или пробация, и обществено порицание, както и създаването на нов член, с който се регламентира наказанието за умишлено нарушение на новия текст от Закона за здравето, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини