Скандал при Денков: ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността заради дерогацията

pixabay
share

ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет.

Премиерът Николай Денков свика извънреднто заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия, предава БНТ.

Извънреден Съвет по сигурността при премиера заради дерогацията

ГЕРБ са напуснали, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменаме на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

Това обявиха Десислава Атанасова и Делян Добрев.

Добрев посочи, че от доклада е станало ясно още, че "Лукойл" е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50 процента от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

Водещи новини

Още новини