Валентин Радев: За Украйна отиват боеприпаси от оперативния запас, не войскови

Булфото архив
share

"За снарядите, които да изпратим на Украйна, условно казваме, че са стари. Те имат още срок за функциониране. Предполагам, че се предлагат такива, които са в края на жизнения им цикъл". 

Това поясни пред БНР полк. Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната, военен експерт и бивш вътрешен министър. 

Той подчерта, че се вземат боеприпаси от оперативния запас: "От тези, които ни трябват, ако във военно време се налага да въоръжаваме тези, които ще бъдат повикани в армията. Те са извън нуждите на войската в момента. Тя си има достатъчно и те се наричат войскови запаси". 

Министерство на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

В предаването "12+3" полк. Радев посочи, че говоренето на президента по темата не е от неразбиране или незнание, а защото адресира тезата си към определена група хора, която му симпатизира: "Той има цялата информация. Бил е и част от въоръжените сили. Истината я знае". 

По думите му няма никаква опасност, камо ли радиоактивна, от касетъчните бомби, тъй като те са класически боеприпаси.

"Касетните елементи, които падат, действат като противопехотна мина. Те са средно до 4 кг. Падат свободно, от височина касетата се отваря и ги разпръсква върху площ с размер на едно или две футболни игрища. Падат и уцелват. При удар с твърда повърхност - земя, камъни, дървета се взривяват и осколките поразяват противника. Но част от тях не се взривяват и остават. Ако не се унищожат, стават опасни. Според статистика на международна организация 96% от жертвите от касетни боеприпаси са цивилни граждани, като 92% от тях са деца. Има касетъчни боеприпаси със самоликвидатор".  

Водещи новини

Още новини