Експерт: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна

  • 27 март 2023 09:13

  • 1030
  • 6
Експерт: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна
© Кадър - БНТ
Слушай новината Слушай новината

Българските боеприпаси ще стигнат до Украйна, макар и не директно и това вече е ясно за всички, коментира в ефира на БНТ директорът на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10628

Той изтъкна, че страната ни разполага с един от най-големите налични старосъветски тип арсенали - въоръжение и боеприпаси.

"Тази фаза на войната изисква изключително голям запас от боеприпаси съветски тип и България е може би единствената страна в Европа, която може в момента директно да предостави такива. Министерски съвет прие акта, с които ще достави на Вазовските машиностроителни заводи боеприпаси и то точно от тези, които сега са най-необходими и за всички е ясно, че те няма да останат във ВМЗ - Сопот", каза Божилов.

Страната ни, обаче, няма да може да се възползва от американските и европейските фондове за модернизацията на Българската армия и това е проблематично, допълни той.

"Министерство на отбраната дава стари боеприпаси на ВМЗ, а след три години ВМЗ трябва да произведе нови и да ги даде на Министерство на отбраната. Това не е модернизация на армията и не ни приближава към стандартите на НАТО, защото ВМЗ ще произведе пак стар тип боеприпаси", обясни той.

Украинските власти наредиха евакуация на всички общински служби в град Авдеевка

Божилов коментира и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Според него с този ход Путин се опитва да сплаши Киев и държавите от НАТО.

"За да се използва едно тактическо ядрено оръжие, трябва да имате голяма цел. Тези оръжия са създадени да се порази голям военен обект, например, кораб или завод за производство и големи градове, включително. Но използването на такова оръжие ще прекрачи една граница, която никога досега не е прекрачвана. Путин се аргументира с това, че други държави предоставят оръжия с обеднен уран на Украйна и това води до руската реакция. Искам да ви кажа, че обедненият уран не са ядрени оръжия. Просто в снаряда има, да кажем, един голям пирон. Това е много твърд метал. Аз съм държал в ръката си обеднен уран. Засича се някакво, но много слабо излъчване. Целта на този обеднен уран е да пробие броня, да пробие бункер. Аз съм бил в Швейцария, където изследваха точно влиянието на обеднения уран в природата и мога да ви кажа, че няма никакво замърсяване", посочи Йордан Божилов.

Калина Христова
1030 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
старшинката - пенсионер

2023.03.27 | 13:47

6
ало тв - тата, как цяла сутрин заехте екраните с тия малоумници - бноев, пр-а и бивш зам мин, дето не е помирисвал войска, шами шашмата. липсваше магарев и вс щеше да е ок. капацитети та дрънкат.
старшинката - пенсионер

2023.03.27 | 13:46

5
ало тв - тата, как цяла сутрин заехте екраните с тия малоумници - бноев, пр-а и бивш зам мин божи, дето не е помирисвал войска, шами шашмата. липсваше магарев и вс щеше да е ок. капацитети та дрънкат.
Бояджията

2023.03.27 | 10:17

4
Г-н експерт пожелавам ти твоите деца и внуци да използват боеприпасите на фронта
scаrface

2023.03.27 | 09:51

1
Ако дойде войната и до нас всички тия евроджендърчета първи ще избягат не на оръжието в Украйна

2023.03.27 | 09:52

3
Както видяхме в Украйна, първи бягат говноядите предатели - като теб.

2023.03.27 | 09:51

2
кУpнeлия Импексова ще нахрани подопечните с тая сделка - всичко минава през избрани от нея фирми. А през това време ще продължава да си взима издръжката от мУтрафонова. Не се учудвайте обаче, ако има някои голям взрив в заводите. Това е почерка на путлеристите и всички знаем, че нашите служби са им подчинени. чорапа е на ход сега.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини