Доц. Ташев представи новата си книга за РС Македония, Радев коментира позицията на страната ни по темата

Novini.bg
share

Доц. Спас Ташев от БАН представи днес новата си книгат „Борбите на македонските българи за права и независимост – 68 случая от периода 1944 – 1994 г.“, предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1261

"В книгата са включени поредица от статии, в които са представени борбите на българите в Македония през периода 1944 – 1994 г.", разказа авторът в по време на представянето в Националната библиотека.

"По времето на социализма темата за Македония беше табу. След 1944 г. изследванията спряха и българите не знаехме какво става със сънародниците ни в Македония. Познавам антибългарската реторика още оттогава. Няма разлика от това, което се говори днес в РС Македония и това, което се прокламираше преди 30 години", заяви доц Ташев.

На събитието присъстваше и президентът Румен Радев: "Можем да наречем тази книга необходим, макар и закъснял във времето, лъч светлина в съдбата на българите. Тази книга е липсващото звено в аргументацията на България по отношение на европейската интеграция на РСМ", категоричен бе държавният глава.

"За мен проблемът беше, че България не поставяше въпроса за българите в РСМ - само до преди години те не съществуваха в декларациите ни за външната политика", допълни Радев. 

Радев: Присъединяването на РСМ към ЕС да се гради на критериите за членство, а не на лобистка политика

Според него ветото на България към РСМ през 2020 г. е било справедливо, и смята, че след него е имало огромен външен натиск за приемането на съседката ни в ЕС.

"Нашата позиция е изградена на базата на историята", каза Румен Радев.

"Не поставяме нови условия - искаме досегашните да се изпълнят. Няма как да имаме добросъседство с РС Македония, докато виждаме фалшификация на учебници и история, докато има побоища, дискриминация към българите и палежи", категоричен бе Радев.

Няма как да се откажем от тези позиции, ако уважаваме историята си, завърши държавният глава. 

На събитието присъстваха още представители на МВнР, македонски българи, общественици, ангажирани с каузата за правата на българите в РСМ и запазване на културно-историческото ни наследство там.

(платено съобщение)

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1261

Водещи новини

Още новини