Георги Кадиев: Съдебната система трябва да бъде срината до земята

Bulphoto/ архив
share

На днешния ден преди 10 години по време на кабинета "Орешарски" 42-рото Народно събрание избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Аз съм го оценявал като грешка още в първия момент. От 84 народни представители БСП в онзи парламент четирима не гласувахме "за" Пеевски. Считахме, че на човек с такава репутация не може да бъде възложена националната сигурност на страната. Държавната лоялност стои над партийната. Моето следващо действие беше да поискам оставката на Сергей Станишев, веднага след гласуването. До последно таях надежда, че няма да го гласуваме." Това разказа в интервю за БНР Георги Кадиев от "Левицата!", тогава сред неколцината депутати от БСП, неподкрепили Пеевски. Кадиев е и бивш заместник-министър на финансите.

Тече процес по изпиране на Пеевски, категоричен е той.

"ДПС също разбраха през годините каква грешка беше това. Но сега, 10 години по-късно, това изпиране на Пеевски е абсолютно необяснимо", заяви Кадиев.

Запитан инат или провокация е кандидатурата на Делян Пеевски за член на парламентарната комисия по конституционни въпроси, Кадиев подчерта: "Най-вероятно има някакъв инат, не мисля, че е провокация. Мисля обаче, че разбирам мотивите на Пеевски - чисто прагматични. Той не иска да ни натрие носа, не иска да си възхвалява самочувствието. Той има интереси в съдебната система и трябва да ги пази. Аз съм разочарован от другата страна, не от Пеевски. Обясненията, че целта оправдава средствата и поради което не ни интересува кой ще бъде в конституционната комисия, кой ще прави и контролира процеса, за мен са абсолютно неприемливи", коментира Георги Кадиев в предаването "Преди всички".

Кадиев: Няма грешки в бюджета, нереалистични са исканията за 3% дефицит

Кадиев попита още какво се промени в обществото за 10 години, след като днес има основания за протести, каквито имаше и тогава, но такива няма.

Водещи новини

Още новини