Георги Кадиев за novini.bg: Не можем да се откажем от парното в София, държавата и общината да помагат

  • 02 юни 2022 15:30

  • 1255
  • 0
Георги Кадиев за novini.bg: Не можем да се откажем от парното в София, държавата и общината да помагат
© булфото /архив/

Как галопиращата инфлация и кризата с газа ще се отразят на бизнеса и на битовите потребители? Разговарям с Георги Кадиев, известен политик, журналист и икономист. В момента той е председател на Гражданска платформа „Нормална държава”. В годините назад бе депутат от БСП в 40-то и 42-ро НС, също така бе и общински съветник от левицата в София, както и бивш зам.-министър на финансите /2005-2007г./.

Допълнителните пари, които правителството дава като пенсии и социални помощи, много бързо ще бъдат изядени от инфлацията. Тя тръгна още преди войната в Украйна някъде през юни м.г., заради високите цени на емисиите. Еленергията скочи близо 4 пъти, а газа  6 пъти. Това се отрази върху цялата икономика, защото енергоносителите са в основата на всеки произведен продукт.

Според мен управлението закъсня с помощите за бизнеса.

Примерно Франция много рано започна да подпомага своя бизнес, за да се стопира ръста на инфлацията и цените там да са по-поносими за хората. В момента Франция има втората най-ниска инфлация в ЕС – около 4,5%, а при нас тя е 14,5 на сто.

Добре ще е правителството да помогне на бизнеса като се направят  с дружествата дългосрочни договори за еленергия на фиксирани цени. Ние произвеждаме еленергия на много ниски цени – 60 лв.- 80 лв.за кВтч, а на борсата се продава за 400 – 430 лв.за кВтч. Могат да се направят дългосрочни договори, така щото държавните дружества пак да са на печалба, но цената да е поне наполовина от тези 400 лв.. Това веднага би свалило разходите на фирмите, съответно и на цените.

За битовите потребители пък мярката за ДДС е пагубна – от 20 на 9 процента за регулираните цени. Не е правилна мярката за намаляването на този данък върху хляба например, защото съм сигурен, че търговците ще приберат отстъпката и тя няма да стигне до крайния потребител.

Голямата инфлация ще затрудни влизането ни в еврозоната, защото по този показател не сме добре. Единственият начин да се изпълни този критерий на ЕК от наша страна е правителството да ограничи разходите за увеличаване на пенсии, на заплати в публичния сектор, на социални плащания и прочее. Това обаче е болезнено за хората.

Софиянци ще трябва да си правят сметка за харчовете за отопление през зимата, защото сметките им рязко ще нараснат.

Тежко е за хората, защото проблемът е в доходите на повечето, които са обидно ниски. Затова трябва да затягат коланите. „Топлофикация София” задържа изкуствено ниски цените за потребителите, поради което трупа огромни борчове. Съгласете се, че няма пазарна логика в това газта да е 6 пъти по-скъпа, а цената на парното да си стои същата. Диспропорции.

Лично аз съм противник на приватизацията на „Топлофикация София”, която така и така не се случи вече над 3 десетилетия. Загубите на това общинско дружество вече са над 1 милиард лева и не знам кой би искал да я купи. Това, че един актив ще се приватизира, не означава, че качеството на услугата, която предлага ще е по-добро. За сравнение – има ли по-добро обслужване във Варна, Велико Търново и др., където дружествата бяха приватизирани! Няма, същата работа.

Вече е късно за някакво рационално решение относно „Топлофикация-София”. Един организъм като се разболее и години наред тлее...

Може би публично-частното партньорство е някакъв вид решение. През годините е имало запитвания от страна на частници за фирмата, но те искаха само апетитни части от нея като да речем ТЕЦ в „Хаджи Димитър” и т.н., обаче никой не поиска разпределителната мрежа, самите тръби, които са най-големият разход за поддръжка. Така че лесно решение за „Топлофикация” в София няма, а без парно не може да останат 440 000 потребители.

Няма как всички те да преминат на отопление с климатици, защото енергийната система в столицата не е пригодена за това и ще избуши.

Никак не е честно цяла България да плаща за парното на софиянци и на живеещите в още няколко града, но държавата и общината трябва да продължават да подпомагат дружеството. За най-бедните хора, е важно държавата да им осигури целеви помощи. Но онези, които имат доходи по 20 бона, определено не се нуждаят от мораториум на сметките за ток, за да си отопляват басейните по-евтино. Особено важно е да се удължат бонусите за пенсионерите с най-малки месечни доходи. За тях е много трудно в условията на галопиращата инфлация. Но в никакъв случай да няма повече помощи на калпак, както досега.

Аделина Делийска
1255 0

Свързани новини

Водещи новини