"Възраждане": Със сигурност ще има референдум за запазване на българския лев

Novini.bg
share

Вече сигурно можем да кажем, че ще има референдум за запазването на българския лев, заяви на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от "Възраждане" Деян Николаев, предаде репортер на Novini.bg.

Той съобщи, че от партията са внесли в ГРАО малко над 603 000 подписа за проверка на данните. Имаме информация, че проверката е приключила и валидните подписи са над 470 000, каза Николаев.

Това е желанието на огромната част от българския народ. Въпреки цялата нагласа на т.нар. ни политически елит, че ще се опитат да игнорират и да заметат под килима тази инициатива, в крайна сметка референдум ще има, посочи депутатът от "Възраждане".

Оттук нататък не можем да говорим за такъв приоритет, какъвто постоянно ни се налага – че България трябвало да влезе в еврозоната. Приоритетите на България се определят от българския народ. Българският народ ясно заяви, че желае по темата да се проведе референдум и на референдума всеки ще има възможност да каже. Това е най-демократичният инструмент, добави Деян Николаев.

"Възраждане" събра над 604 000 подписа за референдума за запазване на българския лев

Изчакваме официалния протокол от ГРАО. Очакваме да бъде качен на сайта на Народното събрание. След това подписката се връща в Народното събрание, трябва да мине за разглеждане през съответните комисии и да бъде внесена в пленарна зала за гласуване. Според закона, има времева рамка, която казва, че в рамките на три месеца Народното събрание трябва да се произнесе. Като направим сметка, до 7 юли Народното събрание е задължено да излезе с решение за референдум. Отиваме на референдум за запазване на българския лев заедно с местните избори наесен. Влизаме в изключителната фаза на битката за българския лев, която е изключително важна, каза още Николаев.

В отговор на въпрос лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов уточни, че ако бъде създадена парламентарна комисия за поисканите от прокуратурата депутатски имунитети, включително на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме прмяната" Кирил Петков, от партията ще участват в нея. Най-мъжкото и най-етичното поведение е всеки един от тези хора да си подаде имунитета сам, заяви Костадинов.


 

 

Водещи новини

Още новини