Проектокабинетът “Денков-Габриел” ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала?

Булфото
share

Проектокабинетът “Денков-Габриел” вероятно ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала, тъй като в структурата му бе представен само един вицепремиер, а в чл. 108, ал. 1 от Конституцията е записано “заместник министър-председатели” и след 1990 година България е нямала правителство само с един вицепремиер.

Това коментираха бивши министри и вицепремиери, както и политически анализатори, цитирани от “Труд news”.

Вътрешни наблюдатели дадоха примери с правителства, които са работили само с двама вицепремиери - кабинетът “Филип Димитров”, служебното правителство на Стефан Софиянски и кабинетът “Борисов 1” и отбелязаха, че бройката заместник министър-председатели се е променяла през годините според приоритетите на правителствата и коалиционните формули.

Номинираните за ротационни премиери Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) и Николай Денков (ПП-ДБ) декларираха вече, че ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца, като в първите девет министър-председател ще е Николай Денков.

При обявяването на състава на правителството, първоначално Асен Василев беше обявен като министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете. След това обаче от ПП-ДБ направиха уточнение, че Василев ще бъде само министър на финансите.

Симеон Дянков: Ключът за успеха на кабинета е в Христо Иванов

Пак още в петък и от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС уточниха, че за целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Очакванията са ресорът да бъде прехвърлен към министерството на финансите и Асен Василев ще стане министър на финансите и на еврофондовете.

Юристи допуснаха, че тогава може да се наложи нормативно да се преименува министерството на финансите и към заглавието на ведомството да се добави “и на еврофондовете”.

В момента в Устройствения правилник на Министерския съвет са записани четирима заместник министър-председатели - по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред и сигурност.

Ролята на вицепремиерите в кабинета не е само представителна, а и организационна, защото според съответните ресори, заместник министър-председателите наблюдават работата на ресорните министерства в областта на законодателството, синхронизират дейността на работни групи и отговарят за резултатите пред правителството, коментираха бивши министри.

Амбициозната програма на правителството “Денков-Габриел” за влизане на страната ни в Шенген, еврозоната и наваксването по изоставането със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост предполага по-задълбочено отношение към структурата на правителството и поне още двама вицепремиери, които да отговарят пряко за ПВУ и Шенген, признаха депутати с опит в изпълнителната власт от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Подкрепа за ротационното правителство до момента има от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. “Въпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата.

Направихме прекалено компромиси. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, за да даде шанс на следващ такъв, само и само да има редовно избрано правителство”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“С втория мандат ще успеем да прекратим политическата криза. При настоящето разпределение в парламента това е единственият начин за конструиране на мнозинство, което да избере правителство.

За нас е важно как това правителство изглежда като персонален състав и как то ще действа”, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Двете коалиции не очакват за сега подкрепа от останалите политически формации в 49-ото Народно събрание (НС), но имат необходимото мнозинство според числеността на парламентарните си групи от 132 депутати.

“Движението за права и свободи (ДПС) ще вземе решението как ще гласува за кабинета “Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев”, обявиха в нарочна позиция до медиите от ДПС в неделя.

И отбелязаха, че Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС, е изразил личното си мнение и ясно е заявил, че колективните органи на ДПС ще вземат окончателното решение. Хамид каза, че все още няма взето решение от ПГ на ДПС, но той лично смята, че е правилно депутатите от ДПС да гласуват “против” кабинет “Денков-Габриел”.

Из Конституцията на Република България

Чл. 108.
(1) Министерският съвет се състои от министър-председател, заместник министър-председатели и министри.
(2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея. Той назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите.
(3) Министрите ръководят отделни министерства освен ако Народното събрание реши друго. Те носят отговорност за своите действия.

Водещи новини

Още новини