Вежди Рашидов: Държава не се прави на коляно, на България ѝ трябва правителство с пълен мандат

Novini.bg
share

На България ѝ трябва едно правителство и парламент с пълен четиригодишен мандат. Поезия "на коляно" – да, но държава не се прави "на коляно". Това каза пред журналисти в парламента Вежди Рашидов, който председателстваше 49-ото Народно събрание до избора на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС за председател на парламента.

В отговор на въпрос вижда ли шанс за съставяне на правителство, той каза: "И да, и не. Не знам какви са договорките".

Най-важните закони - законът за бюджета, законът за съдебната реформа, законът за борба с корупцията, и вътре се опитах да им кажа, те не се приемат с едно преспиване. Тези закони са гръбнакът на едно общество, те трябва да са изпипани много добре, заяви Рашидов.

Попитан каква според него може да е формулата на властта, той посочи: "Нямам отговор. Конфигурацията е същата, поведението е близо. Не разбрах защо бяха тези условия".

Обиди, обвинения и скандали белязаха избора на председател на парламента

Той добави, че лидерите трябва да отговорят дали договорките между ГЕРБ – СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" са безпринципни.

Според него е възможно постигането на конституционно мнозинство. Достатъчно е разумът да надделее, да се уточни в каква посока се върви и какво спасяваме. Ако спасяваме българската държава, защото тя е зле, а не политиците – да, възможно е. Дошло е време да се правят компромиси в името на националното спасение, коментира Вежди Рашидов.

Водещи новини

Още новини