Проф. Пламен Киров: ПП заеха мъжка позиция по отношение на ГЕРБ

БНТ
share

Първите и вторите на изборите най-вероятно не говорят, защото не се чувстват победители. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ конституционалистът проф. Пламен Киров.

Имаме същото като на предишните избори, но малко по-различно, добави той.

В коментар за обявената позиция на "Продължаваме промяната", че няма да подкрепи кабинет с мандат или с участието на ГЕРБ - СДС, проф. Киров каза: "Виждам добра перспектива за 50-то Народно събрание. Това, което чухме, е една мъжка позиция".

Победителите от ГЕРБ заявяват, че няма да направят коалиция с БСП и "Възраждане". Остават ДПС и "Има такъв народ", но там май не достигат гласовете, за да бъде излъчен кабинет. В 49-то Народно събрание най-вероятно ще се повтори същото като в предишното Народно събрание, с малки вариации, коментира той.

Конституционалистът разясни, че имената на новите депутати ще бъдат публикувани на 11 април и на 12-ти президентът може да свика Народното събрание. Срокът, който дава Конституцията, е едномесечен, но той може да свика парламента и след Великденските празници, каза проф. Пламен Киров.

ПП обяви решението си за кабинет с участие на ГЕРБ

Според него намерението на държавния глава да свика бързо Народното събрание е с цел да бъде приет закон за държавния бюджет, така че следващото служебно правителство да може да изгражда своите политики на базата на един добър държавен бюджет.

По думите му служебното правителство е добър вариант за управление на страната при липса на редовен кабинет. Служебни правителства вършат по-добра работа от някои парламентарни правителства. Не бива да търсим вината за служебните правителства в президентската институция. Това е алтернативата на това, че парламентът не може да излъчи позиция, каза още проф. Киров.

Водещи новини

Още новини