Румен Овчаров: Министри са събирали сигнали за санкциите по "Магнитски" под натиска на САЩ

bulphoto (архив)
share

Списъкът със санкционирани по закона "Магнитски" трябваше да излезе днес, но заради Конгреса на БСП подрани. Това заяви единият от санкционираните - Румен Овчаров.

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 102

"Като слушам ентусиазма, с който министърът на вътрешните работи и този на правосъдието твърдят, че има сериозни данни, насочва кой е работил по събирането на анонимни сигнали Това е българска сглобка със сериозно американско геостратегическо участие", заяви Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи като "глупост" всичко написано като мотиви за включването му в списъка.

Владислав Горанов с първи коментар защо е включен в списъка „Магнитски“

"Нямам пари в офшорки. Очевидно САЩ са решили, че моментът е дошъл да свършат с влиянието на Русия в Източна Европа. Енергетиката остана последният бастион, в който Русия имаше значимо участие, решиха да го приключат", убеден е Овчаров.

Изчисленията му пред Bulgaria ON AIR показват, че загубите на страната ни от спираните но доставките на "Газпром" са за 1,2 млрд.  И добави, че тези пари отиват в чужди сметки. 

"Ние бедните евроатлантици ги даваме.  Печалбите на "Шел" са 40 млрд. долара за м.г., 200 млд. са печалбите на големите енергийни компании в САЩ. Фирмите за шистов газ имат над 150 млрд. положителен финансов поток, В същото време загубите на Европа по оценки на Bloomberg за миналата година са около 1 трилион", посочи бившият енергиен министър.

Според него договорът на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е по настояване на САЩ.

"500 млн. за 10 години ще платим за този дето духа, с ултимативна нота, заповядвайки на българското правителство. Тази заповед дойде от американското посолство, аз съм я виждал, макар и отдалеч, тази нота", заяви Овчаров.

Коментира и сътресенията в БСП. Подчерта, че не е гласувал за изключването дори на Кирил Добрев. Определи случилото се на Конгреса като "мутренски изпълнения".

"Тези хора се бяха организирали да направя тежък преврат в партията. Конгресът реагира емоционално, да се сърдят на себе си", каза Овчаров.

Всичко по темата:
Новите санкции "Магнитски" 102

Водещи новини

Още новини