Яне Янев: Кунева е фалшив дубликат на Борисов

share

Ние искаме да извадим всичко на светло и никой да не може повече да манипулира общественото мнение по време на изборния процес. Това заяви в студиото на „На четири очи" на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев.

Според него, в България има социолози, които са станали мултимилионери благодарение на нечисти манипулации и измислени резултати на проучвания. Като пример той посочи 2009 г., когато водещите агенции казали, че НДСВ и „Лидер" ще прескочат бариерата, за която ще остане РЗС.„Искам да има наистина принципи и да се знае кой финансира тези проучвания", призова Янев. Трябва да се прекрати заплащането на такива фирми в кеш, без ордери и официални документи, категоричен беше лидерът на РЗС.

Янев каза, че подозира определен брой социолози, които се договарят нерегламентирано с групировки, с бизнесмени, даже с представители на българския ундърграунд. Взимат едни пари, за да могат да повлияят на общественото мнение, за да се случи това, което искат, заяви той.

РЗС е направила предложение за промени в Изборния кодекс, които вече са приети на първо четене от правната комисия. Депутати от почти всички партии са дали своята подкрепа, допълни Янев. От партията призовават да останат социолози, които са почтени и работят с науката социология", а не „шантажират един или друг политически субект".

Противно на някои мнения, че с тези промени РЗС се опитва да спре партията на Меглена Кунева „България на гражданите" от изборите, Янев беше категоричен, че това са безумия и някои хора действат на принцип на народната поговорка „Парен каша духа". Според лидера на РЗС Меглена Кунева е добре познат политик, но няма какво ново да даде, освен да заблуди, че има нови хора около себе си. Защото иска нотно да осъществи промяна, антипод на Бойко Борисов. Тя е „фалшив дубликат" на премиера, тъй като Кунева копира „едно към едно" това, което Борисов е изградил политически.

РЗС излезе и с предложение за справянето с партиите-фантоми. В България има повече от 50-60 партии, които участват на президентски и парламентарни избори. Когато има такива партии, които са получили по-малко гласове, отколкото са предоставените подписи, то те трябва да бъдат заличени, смята Янев.

Като „опасна зараза" лидерът на РЗС определи продаването и купуването на гласове. Според него трябва да се направи диференциация за определени хора, т.с. да се въведат книжки, с които да се гласува. Моделът е познати в страни като Гърция и Италия, допълни Яне Янев.

РЗС е конструктивна опозиция на управляващата партия, категоричен бе Янев. Той отправи критика към позицията на правосъдния министър Диана Ковачева да свика извънредно Висшия съдебен съвет. Като успешен министър той посочи регионалния министърът Лиляна Павлова, но с репликата, че трябва да вземе решение еврофондовете да бъдат използвани по-добре за съживяването на някои райони.

Финансовият министър Симеон Дянков също беше посочен за успешен от Янев, но все пак най-успешен остава самия премиер. Без Бойко Борисов никой нищо не може да направи, заключи лидерът на РЗС.

Водещи новини

Още новини