Политолози: Залогът са местните избори

БНТ
share

Не виждам промяна на политическата обстановка, за да има промяна в шансовете за съставяне на правителство. Не смятам, че има драстична разлика между шансовете на една или друга политическа сила. Нека видим има ли изобщо някой, който да се нагърби със задачата да постигне консенсус. Това заяви в ефира на БНТ политологът Димитър Ганев.

„Никой не иска да носи висока политическа цена. Например, ако „Демократична България” предложи кабинет, който се гласува от едно мнозинство, това не значи, че това ще е управляващото мнозинство. Трябва да се подпише ясно споразумение”, категоричен е той.

Според него и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната” в момента се стремят да покажат воля за съставяне на кабинет: „И със състава на кабинета Николай Габровски, и сега с тази програма от 14 точки и кандидатурата на акад. Николай Денков – това са все знаци в тази посока. Но ако трябва да говорим за жестоката политическа логика, краят на уравнението изглежда така: няма как да има правителство, защото, представете си, каква ще е политическата цена, която ПП ще плати, ако влезе в мнозинство с ГЕРБ? Това не им позволява в момента да си говорят с ГЕРБ. Представете си ГЕРБ в коалиция с ПП – пак с тежки поражения.”

Политологът Любомир Стефанов смята: „Много хора искат властта, но не са готови да платят цената. Българските партии търсят идентичността си, търсят себе си.”

Според него, намирайки веднъж рамката, напълвайки я със съдържание, естественото нещо е физиономиите да се подменят: „Политическият хаос не е тревожен, а умерено оптимистичен.”

Мустафа Карадайъ от Тюркян чешма: България е нашата родина

Присъствието на Кирил Петков и ръкостискането му с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ край Тюркян чешма той определи като „жест, насочен отвъд ДПС към гражданите, които подкрепят ДПС.

„Нови парламентарни избори ще променят политическата ситуация. Много е голяма политическата цена. Залогът е местните избори. Представете си да влезете в непопулярна коалиция преди най-важните Ви избори”, смята Ганев.

Според Стефанов демокрацията работи с партии, с представително управление: „Колкото повече, толкова повече. Партиите са способни, доказват го, дават публичност на дебата. Да се дава властта в ръцете на един човек е проблематично. Че има изкушения в тази посока – те не са свършвали.”

Стана ясно кога Радев връчва мандата на "Продължаваме промяната"

Ганев посочи две причини, поради които е лошо да ни управляват служебни кабинети: „Служебният кабинет няма мнозинство в НС, а всяко редовно правителство има. Имаш и ограничен хоризонт – няколко месеца.”

 

Ганев определи политическата 2022 година като „война – във вътрешен и външен план”, а Стефанов я обобщи с „липса на въображение”.

Водещи новини

Още новини