Колко мандата са връчили българските президенти досега?

  • 29 декември 2022 10:53

  • 842
  • 6
Колко мандата са връчили българските президенти досега?
©
Слушай новината Слушай новината

От 1990 г. петимата президенти на България са връчили 34 мандата за съставяне на правителство, 16 от които са върнати изпълнени.

Това сочи справка на БТА.

Първият държавен глава на страната Желю Желев е връчил седем мандата за съставяне на правителство, от които пет са върнати изпълнени, а два - неизпълнени.

За петте години на поста президентът Петър Стоянов връчва три проучвателни мандата, от които два са върнати изпълнени. За двата си мандата като президент Георги Първанов дава три мандата за съставяне на правителство, като и трите са върнати изпълнени.

Държавният глава Росен Плевнелиев връчва девет мандата за съставяне на правителство, два от които са върнати изпълнени, а седем - неизпълнени.

Настоящият президент Румен Радев е връчил общо 12 мандата за съставяне на правителство – четири от тях са върнати изпълнени, а осем - неизпълнени.

От 1990 г. до днес в България са били съставени 21 правителства, от които 13 редовни и осем служебни. Четири от 13-те редовни правителства реализират пълния си мандат от четири години – на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - (1997 – 2001 г.), Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица (2001 – 2005 г.), Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на (2005 – 2009 г.) и третият кабинет на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г (2017 – 2021 г.). С най-кратък мандат от редовните правителства е това на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически - от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г.

Война, криза и политическо противопоставяне характеризират 2022 г.

От осемте служебни правителства с най-дълъг мандат е сегашното с премиер Гълъб Донев (от 2 август 2022 г. – до днес). Президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в е единственият, който не е назначавал служебно правителство по време на двата си мандата. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е назначил най-много – четири, Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното – две, а Петър Стоянов и Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва по едно. В служебното правителство на Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва е и първата и единствена досега жена премиер на България –Ренета Инджова.

Росица Валентинова
842 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
STEFAn SHULZ СС

2022.12.29 | 14:19

6
☞Зa 12 гoдини ГEPБ cъcипa Бългapия, oтkpaднa и изнecе в чyжбинa 120-MИЛИAPДA-EBPO, и ни въpнa във вpeмeтo нa тoтaлитapизмa!: yerl.org/ttk6V ☞Бoko-Бypcyka от ceлo Xepakoвo - ГHYCEH KPAДEЦ-БЪЛГAРОУБИЕЦ, вpъщaй 16-те милиapдa-eвpo, koитo личнo ТИ OTKPAДНA oт бългapckият нapoд KOПEЛДAKOOO!!!: tiny.cc/3ugwuz ♠♠♠♠Пo зaкона за администрацията чл.14, ал.4, престъпникът-канибал-българоубиец Бойко Методиев Борисов, не е имал право да бъде министър-председател, защото, както всички знаем е бил осъждан и е лежал в чешки затвор. ☞♠♠♠♠Македонецът Сашо Миялков извадил БАНДИТА Бойко Методиев Борисов от пражкия затвор Панкрац: cutt.us/GELrF ♠♠♠♠ Бойко Борисов е бил е осъден на десет години лишаване от свобода, заради участието му в ОПГ-тo нa Ивo Kapaмaнckи - кражба на коли, трафик на наркотици и трафик на женска плът. ♠♠♠♠Борисов излежава осем месеца в затвора Панкрац, след което СИК плаща огромна сума на адвоката Петер Дошек за да измъкне Борисов от чешкият затвор. ♠♠♠♠Така вероятно кешово мотивиран, чешкият съд се съгласява да изпрати Борисов в България, където да доизлежи присъдата си. ♠♠♠♠Естествено в България случая моментално се потулва от държавата-мафия, а Борисов вместо в затвора, започва да гради кариера във властта. ♠♠♠♠Поради тази причина престъпника Бойко Методиев Борисов е нямал право нито да бъде кмет, нито да придобие високия военен чин генерал, даден му от татарския циганин, мафиоза-феодал, Ахмет Доган, нито да бъде министър-председател на България. ♠♠♠♠Очевадно е, че за световното жидо-хазарско закулисие, което назначава управниците на България, законите нямат значение. ♠♠♠♠За тях е важно управниците да играят по тяхната свирка, да осигуряват безпрепятствения трафик на наркотиците през България, да осигуряват секс-робини и донори за господарите си, да редуцират българският народ с всякакви методи и политики, и да изпълняват техните заповеди безприкословно. ♠♠♠♠Затова с никакви избори 78 годишното милиционерско статукво неможе да бъде променено. ♠♠♠♠Болшевишко-милиционерска диктатура се сваля единствено и само с оръжие в ръка, всичко друго е ташак!: yerl.org/jztHq ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!: yerl.org/ELH2R
STEFAn SHULZ СС

2022.12.29 | 14:18

5
Кой не е Чувал за Пазарджишките Милиционери П..Е..Д..Е..Р..А..С...Т...И , кой не Знае за Тях, да Чете за да Знае ! smiles-rulez.gif smiles-rulez.gif smiles-rulez.gif 1. Дьонмето Йордан Рогачев По-Известен в Г.Е Й Средите Като Леля Данче ДУПЕН Редовно от Делян Пеевски на КАЛЪП с Цветлин Йовчев в Качеството си Директор на ОДМВР Пазарджик. 2. Минетчията Георги Грозданов Шефка на Пазарджишките КОПЕЛЕТА от ГДБОП, Завършила РабФак в Москва, Арестувана с 2кг. КОКАИН по Време на Изпълнение на Служебните си Задължения Докато Прави ФЕЛАЦИО на Наркодилърите. 3. Пияндето Атанас Илков - Уволнен ДИСЦИПЛИНАРНО След "Успешната" Акция в Лясковец Вече Ръководи Пловдивските К..О..П..Е..Л..Е.. ТА от МВР ! 4. Мъжката П..р.о..с..т..и..т..у..т.. ка Георги Великов-Мангасарян, по Известна като Агент Кирязов от ДС, Отговаряща за Подбора и Назначението на К..у..р..в..и..т..е и ..П..е..д..е..р.. астите в ДАНС.
Емѝ...

2022.12.29 | 13:34

3
Кой е тоя рапон вляво от простия каунь?
Евро-Атлантически Негър

2022.12.29 | 13:43

4
Този който ще ти го подаде в устичката словоохотлива
al

2022.12.29 | 12:08

2
Най-добрият президент досега, който сме имали!
Българи!

2022.12.29 | 11:44

1
Мазната, противна, коварна и грозна мутра на снимката вдясно е чудовищен национален предател! Този национален предател си затваря очите за престъпленията, убийствата, взривовете и всичко останало, което вършат в държавата ни руските шпиони-убийци!

Добави коментар

Водещи новини