Петков призова да си свършим работата по Шенген, а не да се държим неадекватно

Булфото
share

България заслужава да бъде в Шенген, ние не сме втора категория хора. Но вместо агресивна реторика, да си свършим работата. Това призова съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в коментар за решението на съвета на министрите за Шенген.

Сигурен съм, че при правителство с антикорупционна политика, което покани външните партньори да бъдат част от засиления контрол на границата - Шенген става съвсем реализуема цел, допълни Петков.

"В мои разговори в Брюксел с европейски лидери са ми казвали ясно, че те са виждали разликата между това, което се е говорило и това, което се е правило по времето на правителството на Борисов. Те казаха: ние не сме били слепи нито за Капитан Андреево, нито за Росенец. И имаме голям страх, че ако се върне правителство, контролирано от ГЕРБ, старите практики ще се върнат отново", разказа отново Петков в кулоарите на парламента.

От друга страна, беше много неадекватно какво се случи в последните седмици. Ако ние бяхме приели антикорупционното законодателство, законите за ограничаване на контрола на главния прокурор, това би било ясна индикация, че в България прогресивните сили продължават. Но липсата на адекватни действията на парламента в последните 3 седмици - Изборен кодекс, не се приеха никакви важни неща, показаха слабост, коментира още Петков.

Той критикува и служебното правителство. То също имаше неадекватна позиция, обвинявайки европейските лидери, опитвайки се да говорят агресивно срещу тях. Не се прави така, каза Петков.

Водещи новини

Още новини