Бойко Борисов: Ние зор за хартиена бюлетина нямаме

Булфото (архив)
share

Искам да напомните на всички – ние победихме на тези избори по техния Избирателен кодекс, с техните машини, с техните правила и вътрешен министър. По никакъв начин Изборният кодекс не ни е проблем. Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Услужливо се опитват да забравят, че промените в Избирателния кодекс бяха внесени от техния бивш коалиционен партньор – БСП. Някои се опитват да ни привързват като "хартиена коалиция", но ние обещахме на нашите избиратели да върнем възможността за гласуване на хартиена бюлетина, защото пороците и съмненията в машината са много. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг. 

"Вместо да се поучим от грешките на нашите колеги от партиите на статуквото в предишния парламент, които на Разпети петък, цяла нощ приемаха промени в Изборния кодекс, въпреки нашите хиляди обяснения каква грешка правят, сега и Вие придадохте драматизъм, за да покажете, че и ние от ГЕРБ може да работим цяла нощ.Г-н Божанов, който беше министър на електронното управление на България в миналия мандат каза, че не може да гарантира на 100% честността на машините."

Кодът за машините трябва да е държавен, а не частен. Най-важният елемент в изборите е даден на частно лице, без значение кое е то. Ние нямаме нужда от бюлетините, искаме честност, каза Борисов. 

НА ЖИВО: "Продължаваме промяната" напусна пленарна зала: Това е един фарс

Молбата ми е да не се бърза и да няма драматизъм. Общественият съвет към ЦИК беше създаден от нас. Нека не се закрива, нека да бъде удвоен, обаче ЦИК да вкара още неправителствени организации, съюзи, комитети, които се интересуват по темата и да пренесат спора там. Нека да има и възможност за хората, които вярват на НПО-тата, за да са сигурни в изборния процес.

Предлагам депутатите от ГЕРБ да говорят с другите колеги и разумно да направят всичко възможно, за да гарантирате 100% честността на машините, допълни лидерът на ГЕРБ.

От вчера темата за машинното гласуване се вдигна и в САЩ. Там везните са 50/50, не сме само ние някакво изключение, а на европейско ниво отдавна е решено – нямат доверие на машините и гласуват на хартия. Германският Конституционен съд забрани гласуването на машина.
 
От "Промяната" някой каза, че хартиената бюлетина било посегателство срещу демокрацията. Това значи ли, че цяла Европа е без демокрация, защото там се гласува на хартия? 

Оставете и район "Чужбина", когато бе вкаран на Разпети петък, не знаеха какво правят. Нужен е дебат, кои са ни по-важни – българите, които живеят и работят тук, или българите, които работят за чужди икономики, каза Борисов. 

Изобличихме "Промяната" в далаверите с газа, с петрола, с удара на енергетиката – закриването на централите в Маришкия басейн. Нека не им даваме повод, ние ги бихме по техните правила и пак ще го направим. Техните избиратели след като разберат как са се облагодетелствали, ще се откажат от тях. 

Ние искаме справедливост, молбата ми е да говорите и с другите партньори – оставете им район "Чужбина", ДПС ще са най-облагодетелствани. Щом ПП и ДБ искат ДПС да се "облагодетелстват" – нека. Нека всички, които живеят в чужбина да има право да гласуват.  Намерете Христо Иванов и го попитайте дали дава гаранция за машините – да го докаже, обаче. 

Истината няма значение хващат се за елементарни неща и говорят как щяло да се върне големият брой на недействителни бюлетини. Проблемът е, че трябва да избягат от нещата, които сътвориха – закриването на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, цените на горивата, схемите в ББР. ПП-тата са ми ясни, говорете с "Демократична България" - те са системна партия, имат разумни предложения, завърши Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини