От ПП са категорични: Ще бъдем опозиция, няма да влезем в коалиция на кражбата

Булфото
share

Ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да влезем в коалиция на кражбата. Това обяви по време на пресконференция съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Асен Василев, предаде репортер на Novini.bg

,,Българските избиратели бяха изправени пред много ясен избор – от една страна управление, което успяха да видят последните 8 месеца, и връщането на управлението на ГЕРБ и Борисов. Изборът бе направен. Сега мандатоносителят има правото да сформира кабинет. Най-важното за България в този момент е да има стабилно управление. Ето защо ние няма да пречим на формирането на правителсто'', разясни Василев.

От своя страна бившият премиер Кирил Петков посочи, че за българските избиратели е било най-важно как ще изкарат зимата.

Той изброи и основните приоритети пред страната, за чието реализиране от ПП ще следят особено много. Сред тях са законът за КПКОНПИ и механизма за разследване на главния прокурор от съдия; минималната работна заплата да е 50% от средната работна заплата от 1-ви януари 2023 г., която към момента се равнява на 860 лева; вдигането на пенсиите с 20 процента; вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца на 50 процента; запазване на данъчната политика; гарантиране на минимална работна заплата за младите сестри и лекари – 1500 за медсестрите и 2000 лева за млад лекар; подкрепа на България за влизане в Шенген и Еврозоната; приемане на законите, нужни по Плана за възстановяване и устойчивост; ограничаване на бюджетния дефицит с три процента; 160 000 лв. праг за регистрация по ДДС; две тарифи за ток, вода и парно на база на консумацията

По тези политики ще бъдем конструктивна опозиция, заяви Кирил Петков.

На журналистически въпрос Асен Василев отново обясни, че от ПП няма да участват в коалиционни разговори, ако бъдат поканени на такива от ГЕРБ. А на питане дали биха взели втория мандат, той отговори, че съдбата на втория мандат ще се реши първо заседание на партията, след което ще бъде обявено и решението им.

Надяваме се ГЕРБ да успеят да съставят кабинет, те са опитни, както казват, посочи Василев.

По време на пресконференцията бившият финансов министър отбеляза, че "не би било добре за България да има нови предсрочни избори".

И Асен Василев, и Кирил Петков уточниха, че няма да подават оставка като лидери на ПП заради това, че са втора политическа сила.

Не е редно да се променя вота на избирателите през политически конструкции. Вярваме, че избирателите имат своя избор и той беше направен. Сега голямата отговорност на първата политическа сила е да направи това, което ние направихме преди 10 месеца – да сформира правителство, отговори Кирил Петков на въпрос дали партията му ще се обедини с "Демократична България", за да получат първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Коалицията, която ни свали – ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", имат 130 депутати. Така че няма никакъв проблем ГЕРБ с партиите, с които свалиха нашето правителство, да си организират формална коалиция и да управляват страната, коментира Василев.

Водещи новини

Още новини