Станишев: Токът ще поскъпва още при ГЕРБ

share

Странно е съвпадението между обсъждането на промените в Закона за горите и пожара, който пламна на Витоша. Тази работа с доброволци няма да стане, да потърсят международна помощ,  да помогне на България и еврокомисарят ни Кристалина Георгиева.

Какво прави и министър Цветан Цветанов, освен да регистрира поредното убийство. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседанието на ИБ на БСП в парламента.

В неделя Инициативният комитет за подписката за референдум за строителството на АЕЦ „Белене” бе разиграван, както и медиите за допускането им там, каза Сергей Станишев. Следващите дни тръгват 160 мобилни екипа от доброволци за събиране на подписи на маса, те ще стигнат и до врата до врата до българските граждани, допълни той. Подписката набира темп – Смолян, Перник, Монтана, Търговище и други, най-трудно върви в София-град, Сливен, Русе и Пазарджик, обясни Станишев. Сметката за ток ще се превърне в един лукс, труднодостъпен за българите, смята той.

БСП ще подкрепи искането на „Атака” за изслушване на премиера за цената на тока. Станишев благодари на лидера на „Атака” Волен Сидеров, че е заявил, че „Атака” подкрепя подписката за АЕЦ „Белене”. „Атака” и други националистически и граждански формации ще организират утре в 10.00 часа пред Министерски съвет протестен митинг заради увеличаването на цената на тока, съобщи на брифинг в парламента лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Националистите са категорични, че увеличението на цената на тока е абсолютно необосновано. Това е част от олигархичната политика на ГЕРБ, която облагодетелства чуждите монополисти, както и олигархични производители на така наречената зелена енергия, каза Сидеров. Според него, определени личности и кръгове, близки до властта, се облагодетелстват от покачването на цената на тока.

Волен Сидеров настоя премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента заради увеличението на цената на електроенертията. Утре ще поискаме изслушването на министър-председателя да бъде включено в дневния ред на парламента, заяви Волен Сидеров. Националистите настояват още и за оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

ГЕРБ се намират накрая на своето управление и е време да се отчитат за своите действия и бездействие. Сегашното увеличение на цената на електроенергията се дължи на огромното увеличение на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) при сегашното правителство. Само 2010-2011 год. ГЕРБ са дали разрешение за 4800 мегавата нови мощности от възобновяеми източници. Ясно казах – правителството на ГЕРБ да обясни – да извадят целия списък от фирми, които са получили такива разрешения, кои са собствениците, заяви Станишев.

Решението за спиране на строежа на АЕЦ „Белене” обслужва чужди икономически интереси, защото този ток е най-евтиният от всички видове електроенергия. Енергията от ВЕИ е 10 пъти по-скъпа от тази, произвеждана от ядрена централа. Ще има още увеличение на цените на тока при тази политика, провеждана от ГЕРБ. Вместо да имаме една нова атомна централа, която да влезе в нашия енергиен микс, сега ще обслужване интересите на производителите на енергия от ВЕИ, каза Станишев.

За пореден път премиерът се изживява като благотворител на бедните и на нацията, допълни той. Енергийните помощи са задължение по закон, приет при нашето правителство. Увеличението на цените на тока пряко влияе на българската икономика, заключи той.

Водещи новини

Още новини