ГЕРБ отговориха за "Балкански поток": Премиерът до последния момент управява с лъжи

ГЕРБ
share

ГЕРБ с брифинг в отговор на обвиненията на вече бившия премиер Кирил Петков за сериозни нарушения по проекта "Балкански поток".

Резултатите от проверката сочат редица нарушения, включително на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Веднага след като се запозна с констатираните от двете междуведомствени работни групи нередности, на свой ред премиерът Кирил Петков разпореди в рамките на вчерашния ден да бъдат сезирани МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия.

"Премиерът до последния момент управява с лъжи. Броени минути преди да напуснат МС, стана ясно, че Кирил Петков е сформирал две междуведомствени работни групи, които да проверят "Балкански поток". Само че няма как две междуведомствени групи да заместят функциите на институциите и да правят компетентни проверки", каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова. 

Откриха сериозни нарушения при проверката на „Балкански поток“

Проектът "Балкански поток" е реализиран изцяло в тон със законодателството на България и ЕС, след решение на българския парламент. В решението пише какво трябва да направи всеки. Ние, за разлика от Кирил Петков, уважаваме институциите и за нас те са над всичко, каза тя. 

Твърди се, че има нарушение на пътната карта. Тази пътна карта е една паметна бележка и затова тях ги е изключително много яд, че не можаха да извлекат нищо от нея, допълни Петкова и каза: 

ГЕРБ и кабинетите "Борисов" никога не са подписвали неизгодни за България договори. Само ще кажа "Джемкорп" и ще приключа по темата за неизгодните договори.

Твърди се, че са налице нарушения на екозаконодателството. Това е поредната лъжа на Кирил Петков и присъдружните му организации. Според кореспонденция с екоминистерството за екологичното законодателство няма нито едно нарушение! Очевидно правителството на Петков отново демонстрира некомпетентност, о

Друга голяма лъжа от прессъобщението на МС е свързана с финансирането на проекта. В решение на КЕВР ясно е казано какви са приходите, които "Булгаргаз" трябва да реализира – именно 329 331 лв. КЕВР взимаше компетентни решения и това е решението на комисията. Финансирането е ангажимент на изпълнителя на обществената поръчка. Но каквото и да каже Кирил Петков, институциите и българите няма да забравят какво причини неговото управление - енергийна криза и довеждане на държавата до колапс във всяка една сфера.

Днес е хубав ден за българската демокрация и енергетика - вредната за страната "Промяна" си отива. Необходими са лидери за справяне с кризите. Ето защо ГЕРБ е и ще бъде първа политическа сила и ще довършим проекта, за да потече пълния обем азерски газ.

По отношение на интеконектора Гърция-България, ние сме вложили там сърце и душа, за да стане факт. Кирил Петков провали проекта и не спази срока, разкри бившият енергиен министър. 

Правителството на Петков завърши, както и започна - в пълен конфликт. Те си живеят в собствена приказка. За наследството на кабинета "Петков" ще се говори дълго, защото е лошо и всяко едно решение на тези хора връща държавата години назад. Особено в сферата на енергетиката, завърши Томислав Дончев. 

Водещи новини

Още новини