Нинова скочи на Радев: Той е част от групата, която свали действащото правителство

Novini.bg
share

Върнахме неизпълнен мандата. От това, което президентът каза, разбрахме, че вероятно няма да удължи работата на Народното събрание. Имаше критика от страна на президента за хаос в енергетиката. Президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него - „Продължаваме промяната“. Заедно с ДПС, ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ не ни дадоха дори и 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство. Това каза пред журналисти лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

БСП върна мандата на Радев, а той упрекна властта за хаоса в енергетиката

„Като мандатоносител направихме всичко по силите си разумно, отговорно и спокойно да гарантираме сигурност и стабилност на държавата в следващите трудни месеци. Не го направихме само на думи. Изготвихме програма. Внесохме 79 закона в Народното събрание. Приемането на тези закони щеше да облекчи живота на всички български граждани. Уви, тази програма не беше допусната дори до гласуване в дневния ред. ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос“, добави тя.

По повод критиките на държавния глава на тема „Енергетика“, Нинова заяви: „БСП прояви най-голяма степен на отговорност. Още миналата седмица в парламента алармирах колко е тежък случаят с липсата на председател на КЕВР. Никой не ми повярва. Последваха упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата, за да стоим още една седмица в креслата си. Седмица по-късно всички разбраха тежестта на въпроса. Не приемаме критиката на президента към БСП за това, че оставяме хаос“, подчерта тя и препоръча на Румен Радев да се обърне към ИТН и излъчения от тях министър на енергетиката – Александър Николов.

Най-разумно: На 2 август се разпуска Народното събрание. На 2 октомври - избори

"Многократно предупреждавахме, лично и аз преди три месеца: не спирайте преговорите с „Газпром“. Заедно с индустрията го заявихме. Трябва да се намерят алтернативни доставки, но ви никакъв случай не трябва да се спират преговорите с „Газпром“. Предупредихме, борихме се, осигурихме компенсации на бизнеса и домакинствата, защото нашата социална политика беше стълбът на това правителство – с грижа за хората и държавата. Оттук-нататък отговорността е в президентската институция. Президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблема", коментира още лидерът на левицата. 

Нинова е категорична, че БСП влиза в предстоящите предсрочни избори с чисто лице и обеща силна предизборна кампания. „Програмата, която представихме в парламента, в много голяма степен отразява нашите и идейни, и законодателни виждания. Знаем какво трябва да се случи. Доказахме го не само на думи, но и с програмата, която внесохме. Готови сме да започнем в следващия парламент с летящ старт“, уверена е тя.

Според нея това, че вотът няма да се провежда с хартиени бюлетини е проблем не само за БСП, но и за цялата държава. „Много граждани се изплашиха от машинния вот и не отидоха да гласуват. Това представлява ниска избирателна активност“, посочи Нинова.

Инициативен комитет внесе подписка за връщането на хартиените бюлетини

„Нов председател не може да се избере за два дни и президентът го знае много добре. Депутатите направиха график и ни представиха, че нова процедура за нов председател ще отнеме време до 12 август. Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява и няма да даде тази възможност на парламента. Върви се към връщане на Иван Иванов, което е отново спорно от конституционна гледна точка“, коментира още лидерът на БСП.

Върнаха Иван Иванов начело на КЕВР

Корнелия Нинова заяви още, че не съжалява, че е подкрепила Румен Радев за президент. „Аз издигнах Румен Радев персонално. Той дължи и двата си мандата, особено първия, на БСП. Втория – и на други партии, които го подкрепиха. Гражданите да оценят неговата работа като президент“.

Тя е категорична, че БСП няма да носи отговорност за работата на служебния кабинет. „Президентът не постави пред нас въпроса за наши участници в служебния кабинет. Допускам, че ще постъпи както и първия път – ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Никой не се е обърнал официално към нас като партия да дадем предложения за министри“, подчерта Нинова.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

Водещи новини

Още новини