Захариева за вдигнатото вето за РСМ: Това е добър ден за България

Кадър: БНТ
share

Това е добър ден за България, защото нашите отношения със Северна Македония не са просто двустранен въпрос, а съществен проблем за целия ЕС, тъй като една страна-кандидат трябва да се придържа към принципите на Общността. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева в ефира на БНТ във връзка със сваленото днес от депутатите вето за Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

,,Не беше лесно да убедим нашите европейски партньори. Френската дипломация положи доста усилия, но това е едно добро решение. Аз лично гласувах с чиста съвест, а българският интерес е защитен'', допълни тя.

За първи път в преговорна рамка се включва изпълнението на двустранен договор и всички документи по неговото изпълнение като част от преговорната рамка. Скопие е задължена да предостави пътна карта за спазване правата на малцинствата по време на целия преговорен процес, т.е. всяка година ще трябва да докладват, обясни още Захариева.

По думите ѝ този напредък е бил постигнат в последния месец и половина, след като "правителството загуби четири месеца с двойна политика и противоречиви сигнали".

Историческо решение: НС даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

По темата с вота на недоверие Екатерина Захариева коментира, че правителството се е "самосвалило" заради инфлацията и вътрешния разпад на коалицията.

Вотът си беше навременен, внесохме го точно когато трябваше, заключи Захариева.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1241

Водещи новини

Още новини